Меню

Крави стъпват в първата плаваща ферма в света

01.07.2019 г.
1612
Историята бива пренаписана след като 32 крави пристъпиха в първата плаваща млечна ферма, намираща се в пристанището на Ротердам в Холандия.

Годините на развитие и строителство най-накрая стигнат до последното препятствие и от началото на юни кравите са настанени в новия си дом и вече свикват с него. 

И то какъв луксозен дом - роботизирано доене, роботизирана хранилка, просторни помещения, автоматична подаваща лента и гумена пътека. Намиращото се наблизо поле предлага на кравите място разходка при желание.

Торът се използва локално
Фермата ще продава мляко чрез автомат за продажба, но е проектирана да бъде и образователен инструмент, който да посочи пътя на млякото в производството. Очаква се хиляди посетители от селските и градските райони да посетят фермата, за да видят кравите в спокойната атмосфера. Докато прясното мляко се продава, торът ще бъде отделен и използван отново като органичен и богат хранителен продукт за растенията, градините и парковете на Ротердам.

Плаващата ферма е проектирана да бъде независима - включени са плаващи слънчеви панели, които осигуряват всички енергийни нужди. Дъждовната вода се улавя на покрива и след това се пречиства за пиене и битови нужди. По-голямата част от фуражите за идва от града.

Нарастващ недостиг на земеделска земя
Менюто на кравите се състои от зърнени храни, трици, остатъци от картофи и трева от игрищата в града. Животните обработват тези „отпадъци“ и създават здравословни млечни продукти за местните жители. Обновяването на отпадъчна продукция (като трева) в годни за консумация хранителни вещества (като протеини) се счита за много ефикасно условие за устойчиво производство на храни. Млечните продукти се продават на плаващата ферма и скоро ще бъдат складирани в магазините на Lidl и населените места около Ротердам. 

От най-горния етаж на плаващата ферма кравите имат гледка към това, което все още е натоварено пристанище, но което ще се превърне в жилищна и работна зона в следващите 10-15 години. 

Създателите на плаващата фермата казват, че е разработена, за да подчертае нарастващия недостиг на земеделска земя и увеличаващото се световно население. Това води до търсене на нови начини за разширяване на производство и изхранване на глобалното население в бъдеще. 

Климатичните проблеми са друга причина. Ротердам е разположен в чувствителна делта и като много подобни градове трябва да се справи с преливащите реки, покачването на морското равнище и по-обилните валежи. Всичко това може да се контролира по различни начини и един от тях са плаващите сгради. Според разработчиците производството на храни може да продължи по време на наводнения благодарение на плаващата ферма.Следва: плаващи пилета и зеленчуци
Мозъците зад този смел ход са от Courage, института за иновации в холандския сектор на земеделието и млечните продукти и Uit Je Eigen Stad, националният лидер в градското земеделие и Beladon, водеща холандска компания за плаващи концепции.

Въпреки че има редица партньори, които подкрепят проекта, ежедневното управление на фермата е отговорност на 26-годишния Алберт Бьорсен, първият плаващ млекопроизводител в света. Г-н Бьорсен е израснал с крави в региона на Фрисланд, Холандия и е завършил агробизнес. 

Очаква се плаващата ферма да струва около 2,26 милиона паунда (2,6 милиона евро или 2,94 милиона долара). 
Вече се обсъждат и планове за плаваща ферма за птици и плаваща оранжерия, където да се произвеждат зеленчуци и билки. Тяхната цел е производството на пресни храни по прозрачен начин в близост до потребителя.