Меню

Коя държавна институция ще спре пролетното събиране на костенурки за храна?

14.04.2020 г.
10446
Коя държавна институция ще спре пролетното събиране на костенурки за храна? Особено в ситуацията на пандемия и извънредно положение.

Както вече стана ясно, консумацията на диви животни е възможно е един от начините за заразяване с патогени, причиняващи редица заболявания, сред които и новият щам коронавирус (SARS CoV-2). За съжаление, тази практика се наблюдава и в нашата страна.

Знаете ли, че освен че непрекъснато биват нелегално отнемани от естествените им местообитания, за да се превърнат в нечий домашен любимец, стотици сухоземни костенурки в България стават жертви на бракониери поради това, че месото им се счита за деликатес, а кръвта им – за лечебна?

На територията на нашата страна се срещат два вида сухоземни костенурки – шипоопашата и шипобедрена. И двата вида са застрашени от изчезване у нас – включени са в Червената книга на България, както и в в допълнение II към Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).

Според някои народни поверия, кръвта от костенурка лекува широк спектър от болести - от тумори и СПИН до умствени заболявания и хемороиди. Важно е да споменем, че твърденията за лечебните свойства на кръвта от костенурки не са подкрепени с научни факти. Това, което обаче със сигурност е доказано, е че в кръвта на костенурките се съдържат огромен брой паразити, опасни за човека. Това е така поради факта, че често костенурките са силно опаразитени с кърлежи. Освен че е незаконно, пиенето на кръв от костенурка може да ви донесе заразяване с болестотворни организми, сред които причинителите на салмонелоза, марсилска треска и други подобни опасни зарази.

Затова апелираме към Вас – нека съчетаем грижата за защитените видове от нашата фауна с грижата за нашето собствено здраве! - ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете