Меню

От много дебати, новата ОСП на Европейския съюз опря до насекоми и червеи за закуска

05.05.2021 г.
2122
Европейската комисия разреши отглеждането на насекоми и червеи за храна. Одобрението е свързано със силно лоби и протекция на корпоративни инвеститори, които от 2018-а година инвестират стотици милиони евро в строителство на заводи за червеи във Франция.

Силното влияние на корпоративните инвеститори сред политиците в Брюксел, доведе до това европейските политици да одобрят предложението на Европейската комисия, позволяващо използването на изсушени жълти брашнени червеи като нова храна. Политиците се позовават на стриктна научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който преди дни издаде първото разрешение за пускане на насекоми като нови храни на пазара в ЕС. Тази нова храна може да се използва като цяло изсушено насекомо като закуска или като съставка в редица хранителни продукти, например като прах в протеинови продукти, бисквитки или тестени продукти.

Стратегията "От фермата до вилицата" в новата Обща селскостопанска политика на ЕС (ОСП) определя насекомите като алтернативен източник на протеини, който може да подпомогне прехода на ЕС към по-устойчива хранителна система. Милиони европейци вече консумират насекоми всеки ден, заявиха безсрамно от Европейската комисия.

В допълнение, Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO) била определила насекомите като здравословен и високо хранителен източник на храна с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Официалното решение на Комисията ще бъде прието през следващите седмици.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете