Търсене

Коронавируса може да се предава и чрез животни. Първи официално регистриран случай

06.04.2020 г.
10952
 Първи официално регистриран случай на предававане на коронавируса от човек към животно е регистриран в САЩ.

Тигър в зоопарка Бронкс в Ню Йорк е дал положителен тест за коронавируса, причиняващ COVID-19, а шест други големи животни проявяват симптоми, съответстващи на заболяването, съобщи американският департамент по земеделие в неделя следобед.

„За първи път, животно се е разболяло от COVID-19 от човек“, казва Пол Кале, главен ветеринарен лекар в зоологическата градина в Бронкс. Малайският тигър, наречен Надя, вероятно се е заразил коронавируса от заразен човек. Зоопаркът е затворен за посетители от 16 март.

Няколко домашни животни досега са дали положителни проби за SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19, включително померанска и немска овчарка в Хонконг, домашна котка в Белгия и други.

Котките, както диви, така и домашни, са податливи на котешки коронавирус, но доскоро не беше известно дали те могат да сключат SARS-CoV-2. Ново китайско проучване установи, че котките може да са в състояние да се заразят една с друга, а учените бързат да научат какви други видове могат да бъдат заразени от нея.

Официалното потвърждение от американският департамент по земеделие поставя нови сериозни въпроси пред животновъдството и консумацията на месо. 

Припомняме, че макар европейската служба за безопасност на храните EFSA да съобщи преди седмица, че коронавируса не може да се предава чрез храни, от няколко големи научни лаборатории посочиха, че коронавируса се запазва жив от 5 дни до 2 месеца в сурово охладено месо