Меню

Комплекс за творчески туризъм изграждат в село Дебелт

12.09.2019 г.
2116
Читалището в село Дебелт, община Средец ще бъде изцяло ремонтирано и ще се превърне в Комплекс за творчески туризъм. Тук ще продължи да се развива активна читалищна дейност, като акцентът ще е в опазването на материалното и нематериалното културно наследство. Необходимите средства са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция, като партньор е турската община Визе.

В творческия комплекс ще има обособено пространство „Традиционни занаяти и местна храна“, предвидена е демонстрационна зала „Нематериално богатство“, кинозала „Наследство и творчество“, художествена галерия, творческо студио. В него ще се провеждат семинари, обучения, представления с цел демонстриране на нематериалното тракийско наследство.

„Идеята ни е да подобрим условията, за да могат децата да се развиват в правилната посока и в извънкласното си свободно време да не се занимават само с лаптопи и телефони, но и да имат и други развлечения и интересни занимания. За ремонта на сградата, Община Средец е готова да отпусне и допълнителни средства, за да може да бъде обновен и сутерена на читалището“, обясни кметът на Община Средец Иван Жабов.

В проекта „Древен шепот творчески резонанс“ основно акцентираме на връзката минало и настояще, обясни ръководителят му Петя Шиварова:

„Търсили сме общото историческо наследство с община Визе и това е тракийското племе – асти, които са населявали нашите земи .Турският партньор ще вложи средствата по проекта рехабилитация на пътища за достъп до древния тракийски град Бизия. По проекта се предвижда и създаване на интерактивен туристически инфо – център в Средец и разработване на съвместна интегрирана уеб платформа с Визе.“


Кметът на Дебелт Иванка Ангелова е уверена, че с този проект, културният живот в селото ще се оживи, защото тук своята практика ще провеждат студенти от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

В дейностите на читалището се включват близо 70 души – деца, младежи и възрастни, които участват в танцови състави и групи, арт работилница, школи по гъдулка и народно пеене. Местните формации са печелили множество награди на национални и международни конкурси в Гърция, Турция и др., разказа секретарят на читалището Лена Радева.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е близо 492 хиляди евро, като за българската част са предвидени около 270 хиляди. Ремонтните дейности в читалището се очаква да започнат през декември, а реализацията на проекта ще е в рамките на 2 години. / източник: БНР

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете