Търсене

Компенсации и подпомагане чрез ПМДР на сектор Рибарство подготвя агроминистерството

16.04.2020 г.
8200
На Консултативен съвет по рибарството са обсъдени възможностите за подпомагане на сектор „Рибарство“ за смекчаване на последиците от разпространението на COVID-19 чрез Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. 

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева е съобщила, че на европейско ниво усилено се работи по изменението на Регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство. Целта е пренасочване на бюджета на оперативните програми, така че да отговори на потребностите на по-голям кръг от засегнати страни. „България настоява за адекватни компенсации, които да достигнат до повече оператори в сектора“, категорична е Василева, цитирана от пресцентъра на Земеделското министерство. По думите й, към момента са предвидени възможности за компенсация за временно преустановяване на риболовната дейност. 

По отношение на мерките за производителите на аквакултури, освен подпомагането за временно спиране или намаляване на производството, в контекста на COVID-19, са включени и помощ за допълнителни разходи за съхранение, компенсации за пропуснати продажби и предоставяне на работен капитал. Рибопреработвателите ще имат възможност да получат възстановяване на разходите за складиране на собствена преработена продукция, както и компенсации за пропуснатите продажби и работен капитал. „Предстои посочените мерки да бъдат обсъдени и с Европейския парламент“, поясни заместник-министърът. 

По време на срещата са обсъдени мерки за опазване и устойчиво управление на запаса от черноморска бодлива акула, както и предложения за промени в законодателството в областта на рибарството. Участниците бяха информирани за актуалната ситуация с инфекциозното заболяване „Ко̀и херпес вирус“ по шарана и  предприетите мерки, предотвратяващи навлизането и разпространението му в България.

По Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020) тече прием на шест мерки с бюджет за около 3 млн. лв. Отворени са мерките 5.1 „Планове за производство и предлагане на пазара” и 1.4 „Ограничаване на въздействието на риболова върху морската среда и приспособяване на риболова към опазването на видовете”. Приемат се проектни предложения по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите - малки проекти“ и 1.2 „Здраве и безопасност“. В края на месец март по Програмата стартираха и мерките 1.6 „Опазване и възстановяване на морското биологично разнообразие и екосистеми и компенсационни режими в рамките на устойчивите риболовни дейности“ и 1.1 „Диверсификация и нови форми на доход“.


© 2020 Село - Selo.BG
 

 • нощен риболов 2020
  02.04.2020 г.
  22555
  Разрешават нощния любителски риболов. Вижте в кои рибностопански обекти
  Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева се разрешава любителският риболов от 1 април до 1 ноември в тъмната част на денонощието, само от брега, през всички дни на...
  Виж повече
 • миди
  20.03.2020 г.
  8054
  Отворени са 4 мерки за прием от Програмата за морско дело и рибарство
  Тази седмица стартираха приеми по 4 мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020) за 958 507 лева. В четвъртък се откиха две от процедурите - по мярка 1.2 „Здраве и безопасност“...
  Виж повече
 • Рибарска програма
  12.02.2020 г.
  8134
  Допълнителен бюджет по най-атрактивните мерки от Рибарската програма
  С над 15 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът по 5 мерки от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР). , към които има засилен интерес от бенефициентите. Това заяви заместник-министърът на...
  Виж повече