Меню

Комисията забранява още един неоникотиноиден пестицид от пазара на ЕС

14.01.2020 г.
9276
Европейската комисия реши да не подновява одобрението на неоникотиноидния пестицид тиаклоприд, след научно обосновано становище на EFSA (Европейския орган за безопасност на храните), че веществото представлява опасност за здравето и околната среда. 

Това е четвъртият неоникотиноид, от 5 одобрени за употреба в ЕС, за които са приети ограничения за употреба или забрана от 2013 г. насам. 

Комисарят Стела Кириакидес, отговаряща за здравето и безопасността на храните, каза: „Научният съвет на EFSA е категоричен: има опасения за околната среда, свързани с използването на този пестицид, по-специално неговото въздействие върху подземните води, но също така по отношение на човешкото здраве, при репродуктивна токсичност. Днешното приемане е още една ясна демонстрация на ангажимента на Комисията да защитава здравето на гражданите на ЕС и нашата околна среда".

Препаратът има лиценз за употреба на територията на ЕС до април 2020 г. 

Приетият в понеделник регламент ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС в следващите дни.


© 2020 Село - Selo.BG

  пестициди
  30.10.2019 г.
  113829
  ЕС няма да поднови лиценза на инсектицида тиаклоприд на Bayer
  Неоникотиноидният инсектицид тиаклоприд, използван в Биская, ще бъде забранен за употреба в ЕС. Повечето правителства на ЕС са гласували против подновяването на лиценза за тиаклоприд . Препаратът,...
  Виж повече