Меню

Комбайн ожънал чужди ниви със слънчоглед в Добруджа. Селска полиция - няма!

04.09.2019 г.
2513
Липсата на специализирана селска полиция на територията на България, доведе до рекорден брой престъпления в селските региони това лято. Обикновена справка в бюлетина на областните дирекции на полицията или дори в Google news, може да покаже, че всеки ден на територията на български села стават между 10 и 30 престъпления.

Многократно от Асоциация на българските села алармират за проблема със сигурността в селата, като обезпечението на селска полиция би струвало на бюджета около 0.003% от БВП, който осигурява сектора на селското стопанство. Досега обаче политическа воля за такава инициатива - няма!

Последният случай е от тези дни в Добруджа. Полицията в Балчик отново издирва неизвестен извършител, прибрал слънчогледовата реколта с комбайн от нива, съобщават от областната дирекция на МВР. Това е вторият случай на кражба на маслодайно семе по време на кампанията, за който уведомяват от полицията.

Неизвестният извършител е ожънал масив от 55 декара в землището на балчишкото село Царичино, посочват от областната дирекция. Пак в нива край Балчик нелегално бяха ожънати през август 103 декара с маслодайната култура.
Стопаните в Добричка област са сред големите производители на маслодайно семе в страната. В региона усилено върви жътвата на слънчогледа, с който са засети над 717 000 декара.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете