Търсене

Колко ще плащат земеделците в новия компенсационен фонд за борба с градушките?

10.02.2020 г.
8365
Oт началото на 2021 г. се очаква да заработи взаимоспомагателният компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения, в който земеделските стопани ще участват доброволно. На информационен семинар на Министерството на земеделието, храните и горите в Сливен министър Десислава Танева представи принципа на работа на фонда пред над 350 фермери. 

Обсъжда се диференцирана вноска, като земеделските стопани ще плащат определена сума на декар в зависимост от отглежданата култура. Пред Село министър Танева уточни, че в момента се обсъжда приблизително 0,65 лв./дка за зърнопроизводство и 1 лв./дка за плодове и зеленчуци годишна вноска. 

Все още се обсъжда какъв процент от пропадналите площи ще се покриват от новия фонд, но по регламент могат да се получават обезщетения за пропаднали площи над 30%, а не както в момента при 100%, което ще бъде в много по-голяма полза на земеделския стопанин, уточни министърът.

Националната противоградова защита на страната вече е изградена. В Програмата за развитие на селските райони съществува мярка Управление на риска, по която България не е усвоила бюджета към момента, заради липсата на годен бенефициент. Този взаимоспомагателен фонд ще бъде годен бенефициент, обясни Танева. 

Основно изискване на фонда е споделена отговорност между държавата и земеделските стопани. Държавата ще участва чрез двете помощи, които се предоставят към момента - държавната помощ за застраховане няма да се прилага в настоящия си вид, а средствата ще бъдат за фонда и държавната помощ за обезщетения на 100% пропаднали площи няма да съществува в настоящия си вид, а ще преминава през този фонд.

Ако сега държавата изплзща годишно под 4 млн. лв. компенсации за пропаднали площи, в новата ПРСР ще разполага със 72 млн. евро за неблагоприятни условия.

Предстои създаването на Фонда чрез законова промяна, а Министерството планира да поиска последна 7-ма нотификация за ПРСР в началото на есента, така че фондът да заработи от началото на 2021 г., каза в заключение министър Десислава Танева. 


София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG
 

 • борба с градушките
  07.02.2020 г.
  10056
  Новият фонд за борба с градушките ще компенсира пропаднали площи над 50%, а не както сега - при 100%
  Чрез новия компенсационен фонд за борба с градушките ще се изплащат обезщетения за пропаднали площи над 50%, а не както сега - при 100%. Това заяви пред земеделски производители от област Варна...
  Виж повече
 • АЗПБ
  05.02.2020 г.
  9088
  Въвеждат нов модел за борба с градушките с доброволни вноски от фермерите (ДОПЪЛНЕНА)
  Взаимоспомагателен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения и последиците от тях върху земеделието трябва да заработи в България от следващата година. Фондът ще бъде на изцяло доброволен...
  Виж повече
 • Десислава Танева
  28.11.2019 г.
  17187
  Само с помощта на земеделците може да има ефективно управление на риска в земеделието (ВИДЕО)
  Агроминистърът Десислава Танева призова земеделските производители да проявят визионерство и да подкрепят усилията на Министерството в стремежа му за ефективно управление на риска в земеделието и създаването...
  Виж повече
 • семинар малини
  22.11.2019 г.
  39331
  Нов модел за борба с градушките и обезщетение за 50% пропаднали площи, обмисля МЗХГ
  България черпи опит от Унгария за изграждане на националната система за борба с градушките. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева на семинар на Българска...
  Виж повече