Меню

Кой ще се облажи от заразата с АЧС в България и Румъния?

Макар Африканската чума по свинете (АЧС) да си има своята история на произход, все повече се заговаря за това, че вирусът е разпространен умишлено в България и Румъния с цел елиминирането на двете страни като производител на свинско месо. Все повече факти говорят за това и все повече нишки свързат веригата между водената европейска аграрна политика в лицето на големите немски и френски партии, контролът върху индустриалното производство и едрата търговия с храни, както и мрежата от големи търговски вериги в източна Европа.

Официални данни на европейската комисия (ЕК) посочват рязко покачване в цената на свинското за последните няколко месеца, а данните от българските митници (ако не бъдат укрити умишлено) ще са показателни след няколко месеца за днешната ситуация с АЧС.

Фактите:
 • Германия, Франция и Испания са най-големите производители на свинско месо в Европа
 • EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България и Румъния
 • Най-голямото потребление на свиснко месо в България и Румъния е през немските и френски търговски вериги

Според официални данни на ЕК, Германия произвежда 22% от свинското месо в Европа (преди заразата с АЧС в Източна Европа), Испания произвежда 19%, а Франция 9%. Вътрешната търговия (експорт в ЕС) е нарастнал с 15.8% за периода Януари - Май 2019, спрямо същия период на предходната година.

Очакванията на експерти в бранша са, че вносът на свинско за преработвателните предприятия в България ще се увеличи рязко, даже вече има информация за колони от ТИР-ове, които пътуват със замразено (старо) свинско месо за България. Припомняме, че в историята на българската ХВП, най-старото внесено месо по магазините бе прословутото 20 годишно ирландско говеждо - дълбоко замразено, което бе изядено от българския народ преди около 15 години.

Експерт в търговията с месо, пожелал анонимност, коментира тази сутрин пред Село:

"Във Франция и Германия прастетата ги тъпчат със страшни хормони, от малки прасенца за 5 месеца стават големи - свине, напомпани с всякакви химии. Просто не е за вярване, участвал съм в изкупуването и спедицията на много доставки. А друг е въпроса, че това месо няма никакъв вкус. После се чудят защо децата ни на по 7-8-9 години им растат косми, момчетата им се образуват гърди и какви ли не млаформации...Просто икономическата загуба е нищо, в сравнение с тровенето на хората. И понеже българските власти са си роби, още повече, че когато говорим за Германия, която диктува политиката и търговията в тази област - нашите мълчат защото са на подчинение. Става въпрос за огромни средства - стотици милиони евро!"


  EFSA България - чума в свинско месо
  28.07.2019 г.
  18048
  EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България
  Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) мълчи за разпространението на Африканска чума по свинете ( АЧС ) в България. Проверка на Село в официалния сайт на организацията - efsa.europa.eu ,...
  Виж повече
  заразени фуражи
  26.07.2019 г.
  29064
  АЧС е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи
  Заразата с АЧС най-вероятно е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи и хранителни добавки от западна Европа. Това съобщиха за Село експерти в сферата на сигурността, запознати в детайли с...
  Виж повече