ПОДКРЕПЯМ Selo.BG!
Selo.BG е алтернативна медия за развитие на селата. Подкрепете нашите каузи и дейност!
Макар Африканската чума по свинете (АЧС) да си има своята история на произход, все повече се заговаря за това, че вирусът е разпространен умишлено в България и Румъния с цел елиминирането на двете страни като производител на свинско месо. Все повече факти говорят за това и все повече нишки свързат веригата между водената европейска аграрна политика в лицето на големите немски и френски партии, контролът върху индустриалното производство и едрата търговия с храни, както и мрежата от големи търговски вериги в източна Европа.Официални данни на европейската комисия (ЕК) посочват рязко покачване в цената на свинското за последните няколко месеца, а данните от българските митници (ако не бъдат укрити умишлено) ще са показателни след няколко месеца за днешната ситуация с АЧС.
Фактите:
- Германия, Франция и Испания са най-големите производители на свинско месо в Европа
- EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България и Румъния
- Най-голямото потребление на свиснко месо в България и Румъния е през немските и френски търговски вериги
Според официални данни на ЕК, Германия произвежда 22% от свинското месо в Европа (преди заразата с АЧС в Източна Европа), Испания произвежда 19%, а Франция 9%. Вътрешната търговия (експорт в ЕС) е нарастнал с 15.8% за периода Януари - Май 2019, спрямо същия период на предходната година.
Очакванията на експерти в бранша са, че вносът на свинско за преработвателните предприятия в България ще се увеличи рязко, даже вече има информация за колони от ТИР-ове, които пътуват със замразено (старо) свинско месо за България. Припомняме, че в историята на българската ХВП, най-старото внесено месо по магазините бе прословутото 20 годишно ирландско говеждо - дълбоко замразено, което бе изядено от българския народ преди около 15 години.
Експерт в търговията с месо, пожелал анонимност, коментира тази сутрин пред Село:
"Във Франция и Германия прастетата ги тъпчат със страшни хормони, от малки прасенца за 5 месеца стават големи - свине, напомпани с всякакви химии. Просто не е за вярване, участвал съм в изкупуването и спедицията на много доставки. А друг е въпроса, че това месо няма никакъв вкус. После се чудят защо децата ни на по 7-8-9 години им растат косми, момчетата им се образуват гърди и какви ли не млаформации...Просто икономическата загуба е нищо, в сравнение с тровенето на хората. И понеже българските власти са си роби, още повече, че когато говорим за Германия, която диктува политиката и търговията в тази област - нашите мълчат защото са на подчинение. Става въпрос за огромни средства - стотици милиони евро!"