Меню

Кои биха били най-важните задачи пред Мария Габриел ако стане еврокомисар по земеделие?

Има ли шанс Мария Габриел да бъде избрана за еврокомисар по земеделието и развитието на селските райони? Този въпрос циркулира активно след публикация на политическото издание "Politico", което в свой материал за пчелите, нуждата от задължително поставяне на пчелни кошери във всички публични сгради и новата Обща селскостопанска политика (ОСП), вмъква в самият край на материала едно изречение, което разбуни духовете не само у нас:

"България натиска силно за свой кандидат - Мария Габриел, еврокомисар по цифровите технологии, да заеме мястото на Фил Хоган"


От изданието акцентират, че Мария Габриел е привърженик на ограниченията на неоникотиноидните пестициди, които убиват пчелите, и е създател на Европейския форум на пчеларите и фермерите.

Доколко български политик може да бъде на чело на Главна Дирекция Земеделие и развитие на селските райони към Европейската комисия, след като страната ни за 10 години изпита възможно всички негативи на водената аграрна политика от старите страни членки? И ако Мария Габриел има експертиза в сферата на пчеларството, което бе един от приоритетите и като евродепутат, то доколко тя ще е удобна в политически контекст за старите лисици в ЕК?

Като цяло Мария Габриел отговаря на всички изисквания и може много добре да съчетае земеделието и цифровите технологии, но не трябва да повтори грешките на предходния румънски еврокомисар по земеделие - Дачиан Чолош, който се превърна в маша в ръцете на корумпираните европейски чиновници, главно представители на големите западни партии, използвайки инструментите на фондовете на ЕС за грандиозни кражби на евросредства. Постът е силно зависим и от силните лобита на международни корпорации в сферата на земеделието, които плащат подкупи в милиони, за да прокарат техни законови изисквания и специфики в разпоредбите, които ЕК спуска към отделните страни членки на ЕС, най-вече в сферата на химизацията на земеделието, фуражите, международната търговия с храни, лекарства, торове и суровини.

В този контекст, като представител на ГЕРБ и ЕНП, Мария Габриел също може да бъде хваната на тясно да изпълнява политически поръчки.

Въпрос на ценностна система и отстояване на реалните интереси на европейското земеделие е доколко Мария Габриел ще запази поне минимална доза независимост, за решаване на най-важните проблеми в сектора:
-
 • силна диференциация в пазарите и доходите от селскостопански продукти между старите и нови страни членки
 • бързо и рязко преминаване към по-екологично земеделие
 • пълна забрана на употребата на глифозат в земеделието, жп-инфраструктурата и комуналните дейности
 • нямаляване на употребата на азотни торове с минимум 25% до 2025г.
 • недопускане на либерализацията на ГМО  в ЕС
 • създаване на иновационен тип банки за семена
 • стимулиране на професионалните семейни ферми (до 5000 дка.) за сметка на корпоративните
 • създаване на устойчиви модели на къси вериги на доставки на агро храни
 • създаване на правилна основа за внедряване на BigData в земеделието
 • ограничаване на негативното влияние на големите търговски вериги върху фермерите на локално ниво
 • създаване на превантивни механизми и системи в сферата на био-сигурността в агросектора

© 2019 Село - Професионалистите в агробизнеса

  торене - торове - закони - агроновини
  21.06.2019 г.
  4317
  ЕК ще задължи фермерите да намалят употребата на торове с 10% и променя пазара в ЕС
  ЕК предвижда да задължи фермерите да намалят употребата на торове с 10% до 2023-а година. Детайлите по предложението в момента се разглеждат в работни комисии в Брюксел и се очакват становищата на земеделски...
  Виж повече
  глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  24659
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Германският федерален министър на околната среда призова за зони без пестициди за компенсиране на екологичните последствия и обвързваща дата за постепенното извеждане от употреба на препарата глифозат. Това...
  Виж повече
  ЕК посочи България с водещ ръст в производството на краве мляко
  18.12.2018 г.
  5523
  ЕК посочи България с водещ ръст в производството на краве мляко
  За 2018-а година добивът на краве мляко се очаква да възлезе на около 950 млн. литра, което е плавен ръст с около 1,1% спрямо предходната година Европейската комисия посочи България като водеща в ръста...
  Виж повече
  ЕК отчита 6% спад в износа на агро стоки
  03.12.2018 г.
  1598
  ЕК отчита 6% спад в износа на агро стоки
  Европейската комисия (ЕК) отчита 6% спад в износа на агро стоки от страните членки на общността. Стойностите в износа на селскостопански хранителни продукти в ЕС отбелязват спад в сравнение с предходната...
  Виж повече