Меню

Климатичните промени поставят под риск основните световни житници

02.08.2021 г.
1510
Основните световни житници са заплашени от екстремни климатични условия, които биха могли да ги връхлетят по едно и също време, причинявайки неимоверен спад на производството с рискови последици. Това се посочва в две проучвания, цитирани от Франс прес. 

Преди години в редица страни в Азия и Африка имаше "бунтове на глада" заради рязкото увеличение на цените на земеделските и хранителни продукти, най-вече зърнени храни, чиито цени скочиха почти двойно.
 
Съществува обаче заплаха климатичните промени да доведат едновременно до лоша реколта в основните региони на световно производство, което би попречило да се компенсира дефицитът в една част от света с внос от друга и и може да предизвика точно такива последици. Това се посочва в две проучвания, публикувани в списание Natural Climate Change.
 
В първото проучване научните работници в австрийски институт са разгледали данните за световното производство на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO) за големите производствени зони (САЩ, Аржентина, Европа, Украйна/Русия, Китай, Индия, Австралия и Бразилия). В тези страни през 2012 година са произведени 56 процента от пшеницата в света, 56 процента от царевицата, 73 процента от соята и 38 процента от ориза.
 
За първите три култури анализът показва, че има значително увеличение на вероятността от лоша реколта заради климата в няколко производителни региона по едно и също време, обясняват експертите.
 
Същото се отнася и за соята, която не понася добре температури над 30 градуса по Целзий. Ако това се случи по едно и също време във всички региони, които произвеждат тази култура, то производствените загуби биха могли да достигнат 12,55 милиона тона спрямо 7,2 милиона през 1988/89 година - едни от най-лошите години за реколтата от соя, изчисляват авторите на проучването.
 
В друго проучване изследователите от института за климатични промени в германския град Потсдам предупреждават за двайсет пъти по-голям риск от горещини, които да засегнат едновременно производствените зони в Северното полукълбо, допълва АФП.
 
 

  зърнопроизводство
  10.12.2019 г.
  5265
  Производството на зърно и маслодайни култури в ЕС ще достигне 320 млн. тона през 2030 г.
  Производството на зърнени и маслодайни култури в Европейския съюз ще достигне 320 милиона тона през 2030 г. (в сравнение с 312 милиона тона за 2019 г.). Това прогнозира доклад на Еврокомисията, посветен на...
  Виж повече