Търсене

Китай удари Австралия с 80.5% мито върху вноса на ечемик за 5 години! Кой печели?

19.05.2020 г.
8542
Китай на практика забрани вноса на австралийски ечемик, след като  80.5% мито върху вноса на ечемик за 5 години. Австралийските правителствени източници описаха ситуацията като нелепа.

Австралия заяви, че обмисля обжалване пред Световната търговска организация (СТО), тъй като се опитва да заглуши опасенията, че Китай започва търговска война в отговор на призивите на Австралия за разследване на произхода на новия коронавирус.

Франция, Канада, Аржентина и някои по-малки европейски износители, сред които и България (експортните фирми) ще са печалившите от ситуацията, защото Китай ще компенсира вноса от тях. Експерти в сектора казват, че в дъното на кризата стои и войната, която избухна между Китай и Австралия заради производството на 5G антени

„Няма търговска война - всеки трябва да си поеме дълбоко дъх, това е студен душ“, заяви австралийският министър на земеделието Дейвид Литълпрауд пред репортери в Канбера.

Литълпрауд е един от двамата министри, които се опитаха безуспешно да се свържат със своите китайски колеги, за да изгладят напрежението във връзка с търговията с ечемик и говеждо месо с Китай, който е най-големия търговски партньор на Австралия.

Китай заяви в понеделник, че ще приложи 80,5% тарифа за внос на австралийски ечемик, което ще спре търговия за няколко милиарда долара.

Пекин публикува своето оправдание, в което Китай посочва, че всичко се случва заради плана на Австралия за субсидиране на местните фермери за купуване на водни права от напоителни системи, за да се подобри състоянието на речните басейни, имащи площ, която е два пъти по-голяма от Испания и е дом на 40% от селскостопанската продукция на Австралия.

Китайското министерство на търговията заяви, че е потвърдило дъмпинг от Австралия и значителни щети върху вътрешната си промишленост в резултат на проучване, започнало през 2018 г.

Тарифите за ечемика, които ще останат в сила пет години, са най-новата селскостопанска стока, която се влияе от влошаващите се отношения между Канбера и Пекин.

„Използването на плана за водните басейни като оправдание е откровено абсурдно. Там се купува вода от напоителни системи, 99% от които не отглеждат ечемик “, заяви източник от австралийското правителство, като поиска анонимност, тъй като не е упълномощен да говори по въпроса.

Китайското министерство заяви, че митата от 73,6% ще бъдат облагани с всички компании, включително четирима посочени износители, Iluka Trust, Kalgan Nominees Pty. Ltd, JW&JI Mcdonald & Sons и Haycroft Enterprises, както и антисубсидиращо мито от 6,9%.

Австралия е най-големият доставчик на ечемик за Китай, изнася около 1,5 милиарда до 2 милиарда долара (980 милиона до 1,3 милиарда долара) на стойност година, което е повече от половината от износа му.

Ечемикът се използва както за индустриакни нужди, така и за храна за животни.

„Още по-лошо е, че схемата засяга източното крайбрежие, когато почти целият австралийски ечемик, продаден на Китай, идва от запад.“

Втори австралийски правителствен служител заяви, че обжалването пред СТО ще отнеме най-малко две години и рискува да ескалира търговското напрежение с Китай точно както Австралия е изправена пред първата си рецесия от три десетилетия заради въздействието на COVID-19.

Няма много алтернативни пазари. Той може да бъде продаден на Саудитска Арабия, но това ще бъде силно намалено от това, което австралийските земеделски производители биха могли да получат, продавайки в Китай “, заяви източник на австралийското правителство пред Ройтерс.

За разлика от това, Китай - най-големият вносител на ечемик в света - просто ще прехвърли покупките си към други основни производители, включително Франция, Канада, Аржентина и някои по-малки европейски износители.

Министърът на търговията в Австралия Саймън Бирмингам заяви, че китайското решение е дълбоко разочароващо.

„Ние отхвърляме основата на това решение и ще оценяваме детайлите на констатациите, докато обмисляме следващите стъпки“, казва Бирмингам в изявление по имейл.

„Запазваме си правото да обжалваме този въпрос допълнително.“

Връзката на Австралия с Пекин се разгорещи през 2018 г., когато тя забрани Huawei от зараждащата се 5G широколентова мрежа, докато напрежението се ескалира от опасенията в Канбера заради опитите на Китай да осигури по-голямо влияние в Тихия океан.