Търсене

Китай съобщи за напредък при разработването на ваксина срещу АЧС

10.06.2020 г.
8468
Китай обяви „плавен напредък“ по ваксина срещу африканска чума по свинете, която опустоши свинефермите в страната и доведе до поскъпване на месото, предаде АФП.

Заразата с болестта, която избухна през август 2018 г., обърка доставките на свинско в Китай, където това е основното консумирано месо. Милиони животни бяха умъртвени – около 40% от отглежданите.

Заради значителните щети китайските власти положиха усилия в търсенето на ваксина срещу болестта и пред декември 2019 една от разработваните ваксини бе определена като обещаваща.

През март тази ваксина получи одобрение от министерството на селското стопанство за клинични изпитания в северната провинция Хейлонцзян, централната Хънан и северозападния регион Синцзян.

Вижда се „плавен напредък“ в клиничните тестове на ваксината, разработена от Ветеринарния изследователски институт в Харбин, се посочва в сайта на Китайската академия за селскостопански науки.

Около 3000 свине участват в изпитанията, започнали в периода април-юни, като животните са в „добро състояние“, отбелязва публикацията. Ваксинираните животни не показали необичайни клинични състояния.

След имунизацията смъртността била под 1%, като имунизираните стада не показали значителни различия от контролната група.

Следващата стъпка ще бъде ускоряване в разработката на ваксина, посочва китайската академия.

източник: БНР

 • АЧС
  01.10.2019 г.
  65003
  20% от поголовието на домашна свиня в България е засегнато до момента от АЧС
  Загубите за промишленото производство от африканската чума по свинете (АЧС) до момента засягат 20% от поголовието на домашна свиня в България. Регистрираните огнища са 79 като обхващат площ от 200 квадратни...
  Виж повече