Меню

Китай отменя тарифи за внос на соя и на свинско месо от САЩ

06.12.2019 г.
4728
Китай ще отмени тарифите за внос на някои доставки на соя и на свинско месо от Съединените щати, съобщи в петък китайското финансово министерство, позовавайки се на решение на Комисията за митнически тарифи към Държавния съвет, съобщава Ройтерс.

Премахването на митата се базира на заявления от отделни американски фирми за внос на соя и свинско месо в Китай, се посочва в изявлението на министерството, но без да се съобщава за какви точно количества става въпрос.

През юли 2018 година Китай наложи мита от 25% както за соята, така и за свинското месо, идващо от САЩ, като противодействие на тарифите върху китайски стоки, въведени от Вашингтон заради твърдения, че Пекин краде и принуждава прехвърлянето на американската интелектуална собственост на китайски фирми.

Новината за отмяна на част от тарифите идва на фона на преговорите между Съединените щати и Китай за сключване на "първа фаза" от една по-всеобхватна двустранна търговска сделка, която има за цел да деескалиране продължаващата вече 17 месеца търговска война между двете водещите световни икономики. Премахването на част от съществуващите двустранни митнически тарифи представлява ключова част от тези преговори.

Китай търси да закупи повече свинско месо от цял свят, за да попълни големия си недостиг, след като огнище на африканска чума по свинете доведе до масово унищожаване на свинската популация в страната и до рязко намаляване на запасите от свинско месо.

Днешната новина идва само часове, след като снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че търговските преговори с Китай вървят добре и че "може да се случи нещо" с тарифите за китайски стоки, които трябва да влязат в сила на 15 декември. Скоро ще бъде обявено решение относно предстоящите мита за китайския внос в САЩ, добави той.

През последните дни Китай заяви многократно, че намаляването на съществуващите двустранни тарифи ще трябва да бъде част от евентуалната "първа фаза" на търговското споразумение със САЩ.

източник: БНР

  трактори - цени
  10.06.2019 г.
  9934
  Ще скочат ли цените на тракторите заради търговската война между САЩ и Китай?
  Ще скочат ли цените на тракторите заради търговската война между САЩ и Китай? Това е съвсем логичен въпрос, предвид отчитаните рекордни спадове в продажбата на нови трактори, както в САЩ, така и в цяла...
  Виж повече
  Добри перспективи пред производството на соя в България
  10.12.2018 г.
  15203
  Добри перспективи пред производството на соя в България
  Производството на соя в България има много добри перспективи, главно поради повишаващото се търсене в ЕС, чиито страни членки покриват едва 5% от нужните количества от протеиновата суровина, главно...
  Виж повече
  Украйна насочва зърнения си пазар към експортни сделки с Китай
  08.12.2018 г.
  2478
  Украйна насочва зърнения си пазар към експортни сделки с Китай
  Увеличеният износ на зърно от Украйна към Китай, на фона на забавените темпове на растеж на средните добиви от декар, може да намали стоковите запаси от зърно в Черноморския регион, което да е добра...
  Виж повече