Меню

Китай иска да внася шафран и шафранови луковици от България   

28.10.2019 г.
113866
Китайската народна република търси български предприятия, чрез които да внася шафран и шафранови луковици за развитие на китайското земеделие. 

Процедурата вече е задействана и напредва, съобщават от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който координира изготвянето списък (регистър) на българските фирми, които са заявили желание да изнасят шафран и шафранови луковици за Китай.
 
Във връзка със започналите процедури по изпълнение на изискванията за внос в Китай, Генералната митническа администрация на КНР вече е изпратила до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въпросник за анализ на риска. Желаещите производители на шафран и шафранови луковици трябва да предоставят на БАБХ:

Име на фирмата
Адрес - пощенски код, град, община, област, държава
ЕИК номер/ Булстат
Лице за контакт (име, моб.тел, E-mail)
Вид земеделска продукция
Информация за преработвателните си предприятия
 
За КНР могат да изнасят единствено одобрени предприятия, за които БАБХ гарантира пред китайските компетентни власти, че спазват разписаните хигиенни правила в законодателството и изпълняват договорените условия за износ, се уточнява в съобщението на Центъра.
 
Китайски експерти са на мнение, че отглеждането на шафран би могло да повиши конкурентоспособността на китайското земеделие и да подпомогне увеличаването на доходите на заетите с производството на културата. “Известно е, че шафранът успешно вирее на наша територия и през последните години популярността на земеделската култура нарасна”, посочват в съобщението си от Центъра на насърчаване на сътрудничеството. 


© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

 

  тютюн
  18.09.2019 г.
  13121
  Цветан Филев: Китайският пазар е добра възможност за българския тютюн (ИНТЕРВЮ)
  Преди дни в Париж, Франция се проведе трети Изпълнителен комитет за годината на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB. Представители на националните браншови организации на сектор "Тютюн" от...
  Виж повече