ПОДКРЕПЯМ Selo.BG!
Selo.BG е алтернативна медия за развитие на селата. Подкрепете нашите каузи и дейност!
Китайската народна република търси български предприятия, чрез които да внася шафран и шафранови луковици за развитие на китайското земеделие. Процедурата вече е задействана и напредва, съобщават от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който координира изготвянето списък (регистър) на българските фирми, които са заявили желание да изнасят шафран и шафранови луковици за Китай.
Във връзка със започналите процедури по изпълнение на изискванията за внос в Китай, Генералната митническа администрация на КНР вече е изпратила до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въпросник за анализ на риска. Желаещите производители на шафран и шафранови луковици трябва да предоставят на БАБХ:
Име на фирмата
Адрес - пощенски код, град, община, област, държава
ЕИК номер/ Булстат
Лице за контакт (име, моб.тел, E-mail)
Вид земеделска продукция
Информация за преработвателните си предприятия
За КНР могат да изнасят единствено одобрени предприятия, за които БАБХ гарантира пред китайските компетентни власти, че спазват разписаните хигиенни правила в законодателството и изпълняват договорените условия за износ, се уточнява в съобщението на Центъра.
Китайски експерти са на мнение, че отглеждането на шафран би могло да повиши конкурентоспособността на китайското земеделие и да подпомогне увеличаването на доходите на заетите с производството на културата. “Известно е, че шафранът успешно вирее на наша територия и през последните години популярността на земеделската култура нарасна”, посочват в съобщението си от Центъра на насърчаване на сътрудничеството.
© 2019 Агро Клуб - Selo.bg