Меню

Карнобатски села минават на воден режим заради сушата

15.05.2020 г.
1157
Карнобатски села минават на воден режим заради сушата. Валежите от сняг и дъжд не са успели да напълнят язовирите дори на 30%, съобщиха за Асоциация на българските села, кметове от региона.

Село Детелина ще е на воден режим от 20 май. Подготвя се кметска заповед за ограничаване на водоподаването и в село Екзарх Антимово, след което на воден режим ще бъде и село Раклица.

Не за първи път се въвежда воден режим, по- добре с него, отколкото в един момент изобщо да не можем да осигурим живителната течност, отбелязва кметът на Общината Георги Димитров пред БНР:

Годината беше много сушава, водата не достига. Бяхме принудени по искане на кметския наместник и на самите хора от селото, така подписах заповедта за  с. Детелина, тези дни ще подпиша и за Екзарх Антимово. Нямат алтернативни водоизточници, иначе тяхната вода е много хубава, минерална е.

Заповедта е до нормализиране на ситуацията. Зависи какви дъждове ще паднат. В Карнобат, специално в района на Детелина, са 25-28 л на кв.м, което е крайно недостатъчно.

Безводието  ще е от 9 сутринта до 18.00 ч. и от девет вечерта до 6 сутринта. Взети са мерки да не се полива, за да се ползва вода предимно за хигиенни нужни.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете