Меню

Как се правят повдигнати лехи за по-богата реколта от зеленчуци? (ВИДЕО)

30.03.2021 г.
3239
В нашата рубрика “Мисия чиста храна” на Selo.bg днес ще ви представим как се прави една градина с повдигнати фиксирани лехи. Вече три години  като цяло работим с тези повдигнати лехи, но до момента те не бяха фиксирани с дървени греди. Защо избрахме този вариант? Тъй като тук почвата е много глинеста, нуждае се от допълнително подхранване и обогатяване.

Повдигнатите лехи спомагат почвата да не се сбива толкова, но недостатъка, който направихме като оценка за тези три години е, че първо, когато няма тази фиксация с гредите, те се слягат много бързо и от двата странични края всяка година тревите завладяват и самата леха, и се пренасят в самата леха. Затова решихме да направим тази фиксирани повдигнати лехи с дървени дъски. Първо, защото искахме да постигнем няколко неща, да се освободим така или иначе от троскот.

Имаме много къртици в двора, тъй като не използваме никакви препарати или никакви средства, с които да ги убиваме. Искаме да ги прогоним, като в най-долния край на лехите да поставим тънка мрежа.

Какво направихме?
Издълбахме съответно всяка една от лехите, издълбахме пръстта, поставихме мрежа, върху мрежата сложихме картона, върху картона сложихме мулча, който сме приготвили от листа, клечки и всичко останало. След това върнахме пръстта отгоре върху лехата. След като обогатихме лехите с почвен хумус, прилагаме възстановителна програма за почвата с фосфоритно брашно и калциев карбонат. По принцип възстановителната програма се прави на есен, но ние на есен не успяхме да подготвим лехите. Така, че, макар и с по-нисък ефект, който ще постигнем с тази програма, тъй като в момента фиксираме лехите, ще я направим и сега.Най-важното - ако решите да правите градина на село, да се завърнете на село, това, което земята дава като чувство, като заряд, не може да се сравни с нищо друго. Пробвайте с една леха, експериментирайте. Вижте едната година, усетете земята, усетете природата, вкусете първия зеленчук, който вашите ръце произвеждат, и тогава страстта ще бъде запалена. Дори да правите грешки, дори нещо да не е както трябва, постепенно вие и вашата градина ще ставате едно, и тя ще ви зарежда и ще ви дава точно това, от което вие и вашето семейство имате нужда. Цялото това приключение роди една друга идея да продължим “Мисия чиста храна”, но вече с професионалисти. Наши партньори ще бъдат Ботаника Лайф, които имат обучителен център по чисто земеделие и с тях ще проследим отново целия процес на изграждането на една градина, която вие също ще може да направите, ще може да им задавате въпроси, но вече с хора, които имат много богат опит. Те ще ни споделят защо е важно да има първоначално проект на градината, кое е важно да съблюдавате, така че ако ние тук сме допуснали грешки, с помощта на специалистите вие да почерпите опит от хора, които от дълги години се занимават.

И така, ако сте решили да живеете на село, експериментирайте, започнете с една леха, усетете земята, усетете пръстта, работете, произведете първата ваша храна, вкусете я, и тогава искрата във вас ще бъде запалена за това вие да произвеждате вашата храна, което става все повече жизнено важно, вие и вашето семейство да бъдете здрави и да бъдете заредени от енергията на земята.

Благодарим ви, че бяхте с нас. Абонирайте се за канала, защото следват много интересни видеа.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете