Меню

Как се прави успешно говедовъдство чрез баланс между почви, треви и генетика

02.11.2019 г.
113886
Отглеждането на месодайни говеда с високи генетични показатели и в същото време по природосъобразен начин не е мисия невъзможна. Опита си в успешното развитие на месодайни говеда, сподели по време на международното изложение СТЕКСПО в Пловдив Крейг Гъфи (Craig Guffey), фермер от Канзас, щата Тексас в САЩ.

Гъфи е развъдчик на говеда от породата Блек Ангъс (Black Angus) и произвежда бици за разплод. Занимава се с месодайно говедовъдство повече от 30 години. Създават със семейството си говедовъдна ферма от нулата и са първо поколение фермери. Имат 500 майки за разплод Блек Ангъс, във фермата работят трима души, като основната цел е постигане на чисти линии. 

Назад към природата

“Да започнеш от нулата е много трудно. През годините се опитвахме да използваме съвременните технологии в американското говедовъдство и се уверихме, че сме стигнали задънена улица. Ето защо решихме да използваме природните ресурси по традиционен начин. Това се изразява в подобряване на състава на пасищата и качеството на тревата. Не използваме изкуствено наторяване на пасищата от 12 години, използваме минимално количество химически препарати. В малка част прилагаме изгаряне на пасищата. Нашата методика се състои предимно във взаимодействие между кравата и пасището”, разказва фермерът. С прилагането на тази технология през последните години, Крейг Гъфи и семейството му вече управляват около 10 хил. дка. пасища.

“Освен за почвите и тревите, много е важно доброто генетично качество на говедата, които отглеждаме. Накратко трите основни елемента са почви, треви и генетика. При правилен баланс между тези три елемента, себестойността ни е 50% по-ниска спрямо тази при средния говедовъд в САЩ”, категоричен е Крейг Гъфи.


Системата, която тексаският фермер прилага в стопанството си, на практика е агро-животновъдна. Насочена е към подобряване на пасищата чрез животни, като в същото време се намаляват разходите по отглеждането на говедата. Ако пасищният сезон при колегите на Крейг Гъфи е 6 месеца, при системата, която той прилага - достига 10 месеца. Има само 2 месеца, в които на животните се дава изсушено сено. Допълнително фуражи дава изключително малко само на определени групи животни, които се нуждаят от тях - например бикове, които трябва да имат кондиция за разплод и се изваждат на търг. 

Вместо да се привнасят култивирани семена в почвата, може да събудим тези, които са налични в дълбочина в земята - локални семена, които винаги са били там в дадения регион. Към тях могат да се адаптират животни, които да ги усвояват по-добре, като именно за това се прави и генетичен анализ. 

Ново поколение платформи за данни в животновъдството

За успешното прилагане на технологията си на производство, от една година Гъфи използва софтуера AgBoost, създадена като стартъп от Шон Акадири (Sean Akadiri). Това е база данни, която помага максимално добре за това наличните ресурси в стопанството, да се използват оптимално спрямо наличните условия. “Ако в дадено стадо липсва определена генетика, например по-добра усвояемост на фуража или по-висок прираст на малките телета в началния период, тази генетика може да се добави от друг фермер, който я притежава. Именно чрез тази база от данни, може да се намери каквото е необходимо за подобряване на стадото.      

За СТЕКСПО 2019

Четвъртото издание на изложението СТЕКСПО е най-мащабно, категорични са организаторите от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ).

Председателят на АРМПГБ Стоян Чуканов:  На тазгодишното издание СТЕКСПО представяме вече изчистени породи - родени и израснали в България. Реално се вижда работата на нашите членове от Асоциацията, но и на световната генетика, внесена в България. България би могла да стане, поради географското си положение, център за висококачествена генетика, която вече е дошла у нас, да достига до околните държави. Например потенциални клиенти, които са отвъд Черно море, като бившите републики от СССР, реално спестяват много от транспорт.

Андрей Чалъков, изпълнителен директор на Асоциацията: Секторът на месодайното говедовъдство все още не е много разпознаваем в България. Изложението СТЕКСПО, с екпертизата на всички български и чуждестранни гост лектори по въпросите на говедовъдството, цели именно това - да превърнем това Движение на месодайното говедовъдство в Сектор месодайно говедовъдство. 


София Белчева, © 2019 Село - Selo.BG
 

 

  месодайни говеда
  17.10.2019 г.
  117935
  СТЕКСПО 2019 дава среща на професионалистите в месодайното животновъдство  
  СТЕКСПО 2019 ще даде среща на професионалистите в месодайното говедовъдство. Форумът се организира за четвърта поредна година от  Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ), с...
  Виж повече
  15.10.2019 г.
  120655
  Тодор Арбов: Основният проблем на говедовъдството ни са субсидиите на глава! (ВИДЕО)
  Най-големият проблем за сегашното състояние на говедовъдството са субсидиите, които се плащат на глава - кравата трябва да остане жива само до края на годината и човекът си получава субсидиите. Коментар пред...
  Виж повече
  месо износ
  05.09.2019 г.
  2831
  Животновъди от АРМПГБ се обединяват в нова фирма за износ на месо
  Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) създава своя търговска фирма с цел по-добра пазарна реализация на животни и продукти от животински произход. Целта на новата фирма ще...
  Виж повече
  Блек Абърдийн Ангус
  03.09.2019 г.
  13906
  Стоян Чуканов: Има добър пазар за качественото българско говеждо месо
  Месодайното говедовъдство е ниша, която има голям потенциал за развитие, а през последните 5 години има и ясно изразена тенденция към увеличаване на месодайните породи животни. Все повече са и...
  Виж повече