Меню

Как се прави кисело зеле в бидони, след като наберете зелето от градината на село?

29.10.2023 г.
3413
Процесът на приготвяне на кисело зеле, което се оставя да ферментира за няколко месеца в бидони, а водата му се претака, е традиционен метод за консервиране на този зеленчук. Този метод не само консервира зелето, но също така създава богата на пробиотици сурватка, която може да се пие за подобряване на храносмилането и общото здравословно състояние. Ето как можете да направите кисело зеле по този метод:

Съставки:
Прясно зеле - за предпочитане домашно отгледано, тъй като в чуждите вериги и по борсите продават зеле с опасни остатъци най-вече от инсектициди
Сол (приблизително 20-30 грама на всеки 1 кг зеле)
Вода (за приготвяне на солен разтвор)
Опционално: моркови, копър, чесън, листа от хрян, бахар и други подправки

Инструкции:
1. Подготовка на Зелето:
Измийте главата зеле, като премахнете най-външните листа. Ако искате, можете да добавите нарязани моркови, чесън, копър или други подправки по желание в бидона.

2. Приготвяне на Солената Вода:
В голяма тенджера сварете вода и добавете солта. Разбъркайте, докато солта се разтвори напълно. Оставете разтвора да изстине до стайна температура.

3. Напълване на Бидоните:
Сложете нарязаното зеле в бидоните, като редувате слоевете зеле с подправките, ако сте решили да ги използвате. Уверете се, че зелето е добре уплътнено, за да няма въздушни джобове. За целта препоръчваме на всеки ред да се слагат листата от зеле - най-външните листа, които премахнахте от зелките в началото.

4. Заливане със Соления Разтвор:
Изсипете соления воден разтвор върху зелето в бидоните, така че то напълно да се покрие. Важно е зелето да е напълно потопено в соления разтвор, за да се избегне развитието на плесен. Отгоре поставете тежък предмет ( основ аот елха или камък)

5. Ферментация:
Затворете бидоните и ги оставете на хладно и тъмно място за период от няколко месеца. През това време зелето ще започне да ферментира.

6. Претакане на Водата:
През определени интервали от време (например веднъж на седмица или на две седмици) отворете бидоните и внимателно източете сурватката в чист съд. След това я върнете обратно в бидоните. Този процес помага за поддържането на киселия вкус и предотвратява развитието на нежелани микроорганизми.

7. Съхранение:
След като ферментацията приключи (което може да отнеме от два до четири месеца, в зависимост от условията и вашите предпочитания), зелето и сурватката са готови за употреба. Сурватката може да се пие директно или да се използва като добавка към различни ястия. Зелето може да се използва за готвене или като гарнитура.

Имайте предвид, че това е традиционен метод за приготвяне на кисело зеле и може да изисква известно време за овладяване на процеса. Не се колебайте да експериментирате и адаптирате стъпките според вашите предпочитания и условия.Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете