Меню

Как да изберем точна сеялка според почвата? (ВИДЕО)

05.07.2019 г.
2648

Сеялките Vaderstad се превърнаха в емблема за прецизна и бърза сеитба сред българските зърнопроизводители. Все повече професионалисти в сектора избират сеялките Vaderstad, които вече присъстват в агропарка на почти всяко стопанство в страната.

 

Петър Юнгстед, Експорт мениджър във Vadersatd, споделя пред нас основните акценти за двете серии популярни сеялки:

“Основната разлика между двете машини е как се полагат семената. На първо място, Spirit работи предимно върху меки почви и процесът на сеитбата тук е съвършен. Има V-образна форма на дисковете, които създават браздата, в която полагаме семето. Rapid е по-скоро за директна сеитба в тежки условия и всъщност прави пробиване на почвата, за да се създаде място за качествено полагане на семената. Това е основната разлика между двете серии сеялки.”

Как да изберем правилният модел сеялка?

Най-важният въпрос, който земеделският производител трябва да си зададе преди инвестицията в нова сеялка е: Каква е почвата и какви са почвените условия? За прецизна и бърза сеитба в по-твърди почви, правилният избор на сеялка е - Vaderstad Rapid. Ако сте насочени повече към почвообработка и сеитба на по-меки почви, то тогава Vaderstad Spirit е идеалната сеялка за вашето стопанство.

 

 

Най-важните акценти за Vaderstad Spirit:

Това е много добре позната сеялка като марка и серия в България. Spirit прави няколко агротехнически операции с едно преминаване на полето. Първо има 2 реда дискова брана отпред, с която се създава много добра подготовка за последващо оформяне на сеитбеното легло и за точното полагане на семената. След това сеялката компресира почвата с ред големи, гумени колела и полага семената чрез отваряне на почвата с V-образно позиционирани дискове. 

 

За да се осигури постоянна дълбочина на изсяване дори и в хълмисти райони и различни типове почва, Spirit е оборудвана с активен натиск на изсяващите ботуши, благодарение на сензори в хидравличната система, които веднага регистрират ако сеялката работи в наклонен терен. Машината се предлага в работна ширина от 4 до 9 метра. Сеялката има 3900 литров бункер за семена с голям и лесен за пълнене отвор. 

 

Важна техническа иновация е новият модул за електронни услуги E-Services, който свързва машината и трактора по най-добрия възможен и лесен начин. Чрез iPad дисплей, земеделците управляват, калибрират и настройват машината лесно, както и разполагат с богата наличност от лог файлове. Дисплеят е перфектен и повечето от фермерите са запознати с него и знаят как работи.

 

Най-важните акценти за Vaderstad Rapid:

При Rapid също има дискова брана в предната част на сеялката с цел създаване на добра повърхност за полагането на семената. За разлика от серията Spirit, при сеялките Rapid е налице един диск, а процесът на изсяване е с пробиване на почвата, което позволява по-висока скорост и работа в необработени след жътва площи. След полагането на семената, Rapid е оборудвана с уплътняващ валяк, който упражнява 150 кг. натиск върху всеки ред. 

 

Една от най-съществените особености при серията Rapid е, че сеялките се предлагат в 2 основни варианта : механични или с въздушна компресия за полагането на семената. В първия вариант работните ширина са от 3 до 4 метра, докато при моделите с хидравлично изсяване и въздушен вентилатор, работните ширини са от 4 до 8 метра. 

 

Благодарение на хидравлично задвижваните дозиращи апарати, Rapid достига изключително висок капацитет без аналог при конкурентни марки сеялки, достигащ 1.5 кг. семена на хектар - без значение от вид и размер.

 

Vaderstad Rapid също са оборудвани със системата E-Services, така че комуникацията от кабината на трактора се осъществява лесно. Земеделският производител просто трябва да заложи сеитбената норма.

 

Повече техническа информация, цени и лизингови условия за сеялките Vaderstad, можете да получите от Тайтън Машинъри България на кратък номер *4040, както и на:

info@titanmachinery.bg ; https://titanmachinery.bg 

 


  CASE IH Axial Flow 250
  12.06.2019 г.
  2347
  CASE IH Axial Flow 250 променя хоризонта при жътвените технологии (ВИДЕО)
  Най-новата серия комбайни от Case IH – Axial Flow 250 направи своята премиера в България по време на изложението Бата Агро 2019. Комбайнът Axial Flow 9250 веднага привлече вниманието на земеделските...
  Виж повече