Меню

Какви са цените на зърното в края на жътва 2021?

07.09.2021 г.
2966
Зърнопроизводителите отчитат рекордни добиви на пшеница това лято, които не са се случвали за последните две десетилетия. При прибрани над 7 140 000 тона от 12 млн. декара пшеница средният добив е 595 кг на декар. Това е 50% повече от миналата година, когато заради сушата в Източна България стопаните ожънаха едва 170 кг на декар.

Най-високите средни добиви от пшеничната реколта за 2021 г. са в районите на Враца, Силистра, Плевен, Русе и Велико Търново. Изкупната цена на хлебната пшеница продължава своя възходящ тренд. В началото на жътвата сделките бяха при 324 лв. за тон, а в средата на август стигна до 353 лева.

Това е глъдка въздух за зърнопроизводителите, но те не очакват огромни печалби, защото инфлацията вече е повлияла на себестойността на производството. Увеличена е цената и на товарите,  и на препаратите, и на горивата, както и цените на селскостопанската техника. 

Всичко това неминуемо води до ръст в цената на брашното, като хлебопроизводителите съобщават за ръст в размер на 20%.

Международната фермерска организация Copa-Cogeca излезе вчера с призив към Европейската комисия за премахване на т.нар. “Антидъмпинкова мярка” за азотни торове, поради която цената им постоянно расте и вече притиска фермерите, тъй като торовете представляват голям дял от вложените разходи на земеделски производители и 40% от вложените разходи за производителите на зърно.
 
Силен ръст на изкупните цени се очаква и при слънчогледа, който се прибира в момента от нивите. Това ще доведе до поскъпване и на олиото от новата реколта.

"В цяла Добруджа предстои жътвата на близо 870 000 дка със слънчоглед. Първите резултати показват добиви до 310 кг/дка. На фона на тежката 2020 г. реколтата е добра за земеделските стопани“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Преди година слънчогледът стартира с цена от 560 лв. на тон, а сега започва от 900 лв., посочи Жекова. Тя припомни, че през есента на 2020 г. жътвата на слънчоглед завърши със средни добиви от 180 кг/дка, като в отделни землища дори нямаше добиви. Площите с маслодайната култура през предходния стопански сезон бяха с около 40 000 дка по-малко.

На Софийската стокова борса цените на слънчогледа остават високи – 850 лв./тон „купува“ и 900-910 лв./тон „продава“ и според анализатори цената има още накъде да расте. Това неминуемо ще доведе до поскъпване и на олиото от новата реколта.

Добивите на слънчогледа не са рекордни, както при пшеницата тази година, но са относително добри и резултатите варират според региона. По информация за зърнопроизводителите, в района на Нова Загора жънат слънчоглед около 180 – 200 кг от декар, на други места 250 кг., в зависимост от степента на засушаване, която обхвана страната от средата на юни месец.

В житницата на България - Добруджа средният добив се очаква да бъде до 310 кг/дка., което на фона на тежката 2020 г., земеделците отчитат реколтата като добра.

Какво е положението при царевицата? Поради падналите дъждове в първата половина на годината се даде силен старт на тази култура, но в следствие на засушаването очакваният добив значително спадна.

Според зърнопроизводителите, където бяха отчетени локални валежи през август, резултатите ще са добри. Там, където обаче валежи липсваха, резултатите при царевицата ще варират около 300 – 400 кг.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете