Меню

Какви са ефектите от недостиг на минерали при кравите?

23.10.2020 г.
3336

Минералите в храненето на кравите са от изключително значение за производителността, плодовитостта, здравето и общото благосъстояние на животните. Те са ключов компонент на всички хранителни схеми. Проблеми могат да настъпят както при недостатъчен прием на минерали, така и при излишък в съдържанието на дажбата. Затова е важно дневният прием на минерали да бъде добре прецизиран и съобразен с фазата и състоянието на животните. Дневната доза на необходимите минерали се набавя чрез отделните компоненти на храненето - фуража, концентратите, водата, витамино-минерални смеси или чрез допълнителни свободно достъпни източници като кофи или блокчета за близане. Но най-важно е правилно да се определи минералния баланс на дажбата след консултация със специалист по хранене.

Какви са страничните ефекти от недостига на минерали при кравите?

Страничните ефекти могат да бъдат различни и е трудно да се определят без вземането на кръвна или тъканна проба. Не бива да се пристъпва към самоволно определяне на симптоматика и корекция на минералите в дажбата – при съмнения за минерален дисбаланс винаги трябва да се търси съвета на ветеринарен лекар или специалист по хранене, които да дадат компетентен съвет как е най-добре да се постъпи в конкретния случай. Излишъкът от калций по време на сухостойния период може да доведе до по- голяма честота на родилна треска. Някои от симптомите за недостиг на мед са изсветляване на козината, особено около очите, загуба на тегло, общо неразположение, намаляване на количеството мляко и проблеми с плодовитостта. Намаляването на приема на храна и забавеният растеж могат да бъдат сигнали за недостиг на цинк. Заболявания на копитата също може да се дължат на минерален дефицит. При съмнения за недостиг на минерали непременно трябва да се потърси мнението на специалист.

Как се определя какъв е минералният статус на кравите?

За отделните минерали това е различно. За някои кръвната проба може да бъде добър индикатор. Но количеството на други в кръвта не се различава значително, освен ако храненето е пренаситено с тези вещества или са прекалено малко. Анализът на фуража и на храненето също е добро и относително евтино начало, за да се определи от какви минерали имат нужда конкретните животни.

Кои са основните условия за правилен избор на минерален продукт?

Един от най-важните въпроси е каква е правилната доза за приемане на съответната добавка, така че да бъде дажбата балансирана и по хранителни стойности и по цена. Необходимо е да се определи правилно и начинът на приемане на минералите. Например свободно достъпните минерали се консумират в различно количество от животните – някои от тях не приемат достатъчно, докато други прекаляват – трябва да има равномерно разпределение на кофите или блокчетата за близане според броя животни. При смесени дажби или хранене с концентрати следва да се прецени правилното количество на влагане, така че всяко животно във фермата да получава правилното количество минерали.

 

© 2018 Selo.BG / Село.БГ - Професионалистите в агробизнеса