Меню

Каква ще бъде цената на семената за посев тази година? (ВИДЕО)

31.07.2019 г.
4114
Доц.д-р. инж. Илия Илиев (Директор на Добруджански земеделски институт):
Тази година ще продаваме 3 сорта мека пшеница в категория ,,сертифицирани първо размножение’’. Цените на семената не сме ги повдигали, макар че се очаква тенденция към увеличение на цената на стоковата продукция. Тези са съвсем минимализирани и се надявам тази година да проведем всичко, което сме заготвили като семена.

Тези 3 сорта мека пшеница с какво се отличават? Защо се насочихте към създаването им?
Те не са нови сортове пшеница, а категорията семена, които ще продаваме. Те са ,,сертифицирани’’ първо размножение. Ще се продават на цена 500 лв на тон заготвени и със сертификат,  която е съвсем разумна. Един земеделски производител може да се реши да закупи семена за по-голяма площ, примерно, за половината от пшеницата, която отглежда. Докато практиката през другите години е да закупят базови семена и да се произведат сертифицирани първо за следващата година.

Меката пшеница е подходяща за какви условия?
Пшеницата, която ние произвеждаме е подходяща за условията на страната. Това, което трябва да информираме земеделските производители е, че през тази година нашите сортове се представиха отлично и в експерименталните полета, които имахме. Те дадоха добиви от 730 до към 830 кг. В нашия институт, също  учудващо добър добив- над 500 кг. Макар, че ние гледаме някъде към 7500 декара мека пшеница на държавни земи, някои от които не са съвсем висока категория.

Казвате, че българската селекция се представи по-добре през тази година?
Аз казах, че се представи много добре българската селекция.

Но в сравнение със селекцията, която масово започна да се сее-френска, немска?
Тук в района на Паскалево бяха изпитани нашите сортове в едно с 80-90 други. Твърдя, че нашите се представиха най-добре.

Колко беше цената за тон семена, тази година?
Имаме различни цени. За реколта 2019 - цената ще бъде 850 лв на тон. За същите семена реколта 2018 - цената е 650 лв на тон. Имаме стокова продукция от семепроизводни посеви, което са пак семена от същите семепроизводни посеви. Те ще бъдат на 480. Сертифицираните първо ще бъдат на 500 лв на тон.

Колко в наличност имате?
Сега сме в процес на заготовка. Имаме.Те всъщност започнаха да се разпродават вече 200 тона семена реколта 2018. Сега ще заготвим на първо време около 450 - 500 тона семена от реколта 2019, а имаме възможност да заготвим после още,ако се наложи.

Имате ли вече заявки?
Вече имаме заявки, да.

А разпродадени?
Сега в момента не мога да ви кажа точно какво, но в момента можем да продаваме от реколта 2018.  Сертификатите на новата заготовка още не са излезли.


Предстои прибирането на слънчоглед. Както е тръгнало по-рано, по-късно. Как ще стане според вас състоянието в момента на културата?
Състоянието в момента на културата от това, което виждам край пътищата, слънчогледа усилено зрее. Имам чувството, че след няколко дни ще се изтегли прибирането.

Миналата така стана.
Да, миналата година нещо такова се получи.Всъщност, зависи кога са засети, дали ще вали сега, дали няма да вали. Има природни фактори. Слънчогледа дава сравнително стабилен добив, но все пак това засушаване последното мисля,че ще се отрази и до някаква степен ще намали добивите малко.

Има ли интерес към българското? Към това което вие създавате?
Тази година ние засяхме нашите посеви около  6500 декара с хибриди селекция на нашия институт. Един и неустойчив хибрид, един сулфатоустойчив и два конвенционални. Също така, раздадохме на единици в Селскостопанска академия известно количество семена - това с което разполагахме. И сега след прибирането ще видим как ще се представят нашите. В интерес на истината - където сме сяли досега, приближават се до добивите на западната селекция.