Меню

Кабинетът одобри 3.5 млн. лв. за ваксина срещу болестта заразен нодуларен дерматит

19.12.2019 г.
6217
Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за 2019 г. Финансовият ресурс е в размер на 3.5 млн. лв. и представлява съфинансиране към Грантово решение на Европейската комисия. Той е предназначен за доставка на ваксина за превенция срещу болестта заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни.

България стартира ваксинация на поголовието от едри преживни животни срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит през 2016 г. след констатиране на огнища на заболяването на територията на страната.

Ваксинирането на животните срещу заболяването е съгласно одобрена програма за ваксинация с Решение за изпълнение (ЕС) 2016/2008 на Европейската комисия.

Ваксинацията на цялото поголовие от възприемчиви животни ( едри преживни животни) на територията на страната се извършва вече за четвърта поредна година, като в резултат на това след последното огнище през август 2016 г. не е констатирано ново огнище на заболяването. Закупуването на ваксината е важен елемент от недопускането на разпространението му на територията ни отново.

Ваксинация на възприемчивите животни на заболяването заразен нодуларен дерматит е практика във всички засегнати държави в Европа, като това е правилният подход и метод за бързото и трайно ограничаване и ликвидиране на заболяването, посочват от правителствения пресцентър.

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

  ветеринарен лекар
  23.11.2019 г.
  38501
  Д-р Мирослав Първанов: В проекта на ЗВМД има абсолютно неприемливи текстове! (ИНТЕРВЮ)
  Законът за ветеринарно-медицинската дейност ( ЗВМД ) преминава през поредната си трансформация. Предложен от Министерството на земеделието, храните и горите с цел да се повишат мерките за биосигурност и да...
  Виж повече