Меню

Защо е важно да белите плодовете и зеленчуците ако не са от градината на село?

13.08.2020 г.
1953
Европейската служба за безопасност на храните - EFSA, публикува доклад, според който потребителите е препоръчително да белят плодовете и зеленчуците, които купуват от пазарите. Причината е, че именно в корите се съдържат най-големи остатъчни нива на агрохимикали.

Това естествено не е валидно за плодовете и зеленчуците, ако си ги отглеждате сами на село. Напротив - в кората на всички почти всички видове земеделски култури се съдържат най-многото полезни хранителни вещества.

Важно е да се отбележи, че от всички агро стоки по пазарите и магазините, е задължително да се белят картофите - дори и на т.нар. - пресни картофи.

Според данни на EFSA в обелките на картофите се съдържат най-много гликоалкалоиди, които могат да причинят остри стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане и диария.

Беленето, варенето и пърженето може да намали съдържанието на гликоалкалоиди в храната. Например белените картофи могат да намалят съдържанието им с между 25 и 75%, като варят във вода между 5 и 65% и пържат в масло между 20 и 90%.
 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете