Меню

ВИДЕО КЛИПОВЕ: И румънските фермери излязоха на протести с трактори заради зърното от Украйна. Берлин също остава блокиран

След двуседмичните фермерски протести в Германия, които днес достигнаха своята кулминация с блокирането на Берлин, то сега и румънските фермери излязоха да отстояват своите интереси срещу дъмпинга на агро стоки от Украйна. Те тръгнаха в колони с трактори в посока столицата Букурещ.

За разлика от псевдо протестите с трактори в България, където браншовите организации набързо се скриха заради запалхи с компромати свързани със субсидии, европроекти и други съмнителни дейности, то в съседна Румъния фермерите са директни - отстояват правата си и демонстрират достойнство.

Румънските фермери и шофьори на камиони подновиха протестите в понеделник, след като преговорите с правителството се провалиха в неделя, отразявайки подобни демонстрации в Германия.Протестите, започнали на 10 януари, затрудниха движението в няколко града, включително столицата Букурещ, тъй като фермери и шофьори на камиони подават оплаквания, вариращи от високи данъци до забавени плащания на компенсации заради дъмпинга от Украйна. През уикенда протестиращи се събраха и в граничните райони, блокирайки за кратко североизточната граница с Украйна.

Фермерите настояват за по-бързо изплащане на субсидиите и компенсациите за засегнатите от сушата или прекъсванията, причинени от украинския внос на зърно. Междувременно шофьорите на камиони са обезпокоени от увеличените застраховки и данъци и дългото чакане за преминаване на границата. Някои участници признаха, че са били вдъхновени от подобни протести в Германия, според съобщения в медиите.

Руската блокада на черноморските пристанища на Украйна превърна Румъния в ключов транзитен център за украинско зърно, особено през пристанището Констанца. Но успехът на пристанището разгневи фермери и превозвачи, които се страхуват да бъдат изместени от украински компании.

Протестите започнаха миналата сряда, когато десетки шофьори на камиони и трактори от различни градове тръгнаха в бавно движещ се конвой към столицата Букурещ. Властите забраниха на протестиращите да влизат в града с техните превозни средства, позовавайки се на липса на официално разрешение за демонстрацията. Образувани са няколко наказателни дела.

След като в събота се срещнаха с министерствата на земеделието и транспорта, в неделя протестиращите се срещнаха с финансовото министерство, но до споразумение не се стигна.

„Намираме се на преломна точка“, каза фермерът Данут Андрус пред журналисти, добавяйки, че протестите ще продължат, „докато тези власти разберат, че тяхната некомпетентност в управлението на страната е реална“.

ВИДЕО ОТ НАЧАЛОТО НА ПРОТЕСТИТЕ С ТРАКТОРИ В РУМЪНИЯ:


https://www.youtube.com/shorts/PeWeAreYLfY

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете