Търсене

И НСГБ застана с подкрепа зад министър Десислава Танева

10.06.2020 г.
9380
Днес от Националния съюз на говедовъдите в България изразиха своята подкрепа за министър Десислава Танева, като изпратиха декларация министър председателя Бойко Борисов и до медиите.

Това е поредна аграрна браншова организация, която подкрепя министър Танева на фона на изнесените извън контекст нейни думи във видео, разпространено преди 2 дни по медиите. Вчера от най-голямата земеделска организация в България, тази на зърнопроизводителите - НАЗ, изразиха също своята подкрепа към аграрния министър Танева и посочиха от къде идват тенденциозните атаки срещу нейната дейност. Подкрепа бе изразена и от редица по-малки аграрни браншови организации на производители на плодове, зеленчуци и животновъди.

Ето и становището на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ):


ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО
Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,
ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ
ДО МЕДИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ПОЗИЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ НА ГОВЕДОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ТАНЕВА,
УВАЖАЕМИ МЕДИИ,

Националният съюз на говедовъдите в България призовава за спокойствие в сектор животновъдство и в нашето земеделие. Определено, усилената селскостопанска работа вече е факт. Само след няколко дни започва жътвата, което означава, че селскостопанските труженици до края на ноември ще са на полето и в оборите. Климатичните условия също не са от най-добрите. Пандемията все още загатва за себе си, пазарите са несигурни или затворени.
Фактори, които още повече ще затруднят нашият денонощен труд.

Към това може да се прибави и изчистването на многото въпроси, свързани с новата обща селскостопанска политика през новият програмен период. Време, в което трябва да се обединяваме, а не да се защитават лични или нечии интереси.

Ето защо, завихрилия се скандал с министър Танева, във връзка с нейно изказване, относно извършени проверки, би трябвало да не отнема вниманието на бранша и обществото.

Проверките се изискват от ЕС. Извършват се определен процент проверки. Всички неизпълнили изискванията не получават субсидия. Съвсем нормално и по изискванията тези суми да бъдат разпределени на коректните производители, като бъде увеличена определената в началото ставка.

Защо не се реагира така остро, когато министър Танева защитаваше позицията на животновъдите в ЕС. Защо не се вдигна шум, както сега, когато министър Танева заедно с браншовите организации водеше тежките преговори със супермаркетите по отношение осигуряване реализацията на българското производство. Защо всички си мълчаха, когато успешно се реализираха българските агнета по време на празниците и нямаше миналогодишното напрежение в сектор овцевъдство.


НСГБ винаги е държал да се извършват проверки на производителите, относно приетите от тях задължения. Нека да се изпълняват исканите проценти от ЕС за проверки и съответно да бъдата наказвани некоректните производители. Също така, от години нашия Съюз е на принципа, който произвежда, той да получава. Никога не сме били съгласни да се разпределят субсидиите или помощите на глава. Изпълняваш си задълженията, относно производството и получаваш. Вероятно и това ще бъде мотото в новата Обща селскостопанска политика.

В допълнение можем да кажем, че засега министър Танева се справя отлично с осигуряването на субсидиите съгласно обявените срокове. Всъщност това е и нейно задължение, за което и я поздравяваме за свършеното.

Уважаеми Господа,
Категорично сме против да се слага петно върху всички земеделски производители, върху ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд "Земеделие" и най-вече върху България. Нека виновните да бъдат наказани и съгласно правилата на ЕС, изетите суми да бъдат разпределени между коректните и произвеждащи продукция животновъди.
Не са ни нужни подобни скандали, искаме добри и спокойни условия за работа и да произвеждаме повече качествена животинска продукция.

Председател на НСГБ:
Димитър Зоров
 

ПЪЛЕН ТЕКСТ И ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

ДЕКЛАРАЦИЯ - НСГБ - ПОДКРЕПА - МИНИСТЪР ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА 4 KB (docx) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА


 • Десислава Танева
  09.06.2020 г.
  21908
  НАЗ: Атаката срещу Десислава Танева е от определени хора, които имаха зам.министър (ИНТЕРВЮ)
  Здравейте г-н Костадинов, с идеята за коментар по повод ситуацията с министър Танева и медийната атака срещу нея, която се поде от вчера? В момента виждаме, че думите и бяха извадени от контекста в...
  Виж повече