Меню

Интелигентни села, повече инвестиции и свързаност във фокуса на първия Форум за стартъпи в селските райони

17.11.2021 г.
1394 1
Българският еврокомисар Мария Габриел обяви началото на първия по рода си Форум, посветен на стартъпите в селските райони „Startup Village Forum“. „Startup Village Forum“ е водеща инициатива от дългосрочната визия на ЕС за селските райони, която ще допринесе за насърчаване на научните изследвания и иновациите в селските общности.

„Селските райони представляват над 80% от територията на Европейския съюз и 30% от населението. Форумът ще е европейската платформа, където стартиращи предприятия, инвеститори, университети, публични органи и бизнеса ще споделят знания и опит. Целта е съвместни действия за създаване на иновационни екосистеми в селските райони. Целим предизвикателствата, пред които те са изправени, да бъдат превърнати във възможности. Те са свързани с инфраструктурата, с достъпа до образование и услуги - здравни, социални и културни, необходимостта от повече възможности за заетост и развитие. ", заяви българският еврокомисар.

Анализи показват, че голяма част от високотехнологичните стартъпи избират да се развиват в селските райони. Те се нуждаят от добра инфраструктура, свързаност и инвестиции в умения. В този контекст, Мария Габриел даде пример с Европейския университетски алианс RUN-EU, координиран от Instituto Politécnico de Leiria – Португалия. Той свързва млади таланти с изследователи и бизнеса в селските райони за съвместно създаване на нови решения в стратегически области, като индустрия, биоикономика и социални иновации.

„Свързаност, подкрепа за местните таланти и инвестиции са трите ключови елемента за създаване на иновационни екосистеми в селските райони. Разчитаме на подкрепата на кметовете и инвеститорите, а особено важна роля имат науката и младите хора. Иновациите са шанс за селските райони заедно с всички тях те да доведат до конкретни решения за справяне с обезлюдяването, достъпа до услуги и развитието им“, коментира още Мария Габриел.

В заключение, бяха откроени възможностите, предоставяни от новите програми и инициативите в ресора на комисар Габриел в подкрепа на предприемачите. Това са „Хоризонт Европа“, Европейският институт за иновации и технологии, Европейският иновационен съвет и програма „Еразъм+“, по които са обявени покани за представяне на предложения. Днешният форум е стъпка напред в подкрепата на ЕС по отношение на т.нар. „интелигентни села“ и ролята им за даване на повече положителни перспективи за селските райони на континента.

Коментари 1

За да коментирате, е нужно да влезете