Търсене

Инж. Петър Чернаев: Имаме софтуерно решение за проблема с виртуалните животни за субсидии

10.09.2020 г.
10604
Инж. Петър Чернаев е собственик на софтуерна компания в Русе, която от години се занимава с разработката на специализирани софтуерни продукти за земеделието и агробизнеса. Познава спецификите и проблемите на аграрния сектор и свързаните систем,и за управление на бази данни. Добре познат е и на целия земеделски бранш с богатия си набор от агро софтуер за управление на ферми и агробизнес фирми.

По повод информацията, която Симеон Караколев изнесе публично преди около 2 седмици - за наличието на над 120 000 виртуални животни, за които ДФЗ изплаща субсидии, инж. Петър Чернаев заяви:

„Създадохме собствен четец за ушни марки за животните и го свързахме директно с телефона, т.е. в момента, в който ветеринарният лекар маркира едно животно получава информация веднага за него в телефона в система, която се свърза с базата данни на Агенцията по безопасност на храните, проверявате това животно, дали е в животновъдния обект и дали е налично във ВЕТИС, дали е на този собственик и връщате резултата веднага на дисплея на телефона. Това решение го предлагахме само за фермерите, от няколко месеца го предлагаме на ветеринарните лекари. Когато стана на въпрос за проблема „виртуални овце“ решихме да се намесим в полза на животновъдите и да предложим на Министерството на земеделието тази разработка да бъде използвана за решаване на проблема“, каза Чернаев.


Според наблюденията на Чернаев проблемът „виртуални овце“ го има и заради самата система и работа на ветеринарите и животновъдите:

„Основните причини са в прагматичната ситуация, в която са поставени фермерите. Всеки ден в една ферма настъпват различни събития – умират или се раждат животни, колят се, купуват се нови – всяко едно такова събитие не може
да бъде игнорирано и не може да бъде отразено веднага от ветеринарните лекари в системата ВЕТИС. Това поставя стопаните в неудобната ситуация, че те са зависими от ветеринарите, които трябва да отразят промените в животновъдния обект във ВЕТИС. В следващия момент ако ветеринарните лекари не получат информация навреме и по подходящ начин те не могат да я отразят. От там тръгва и първият момент, че между животновъдите и ветеринарите може да има пропуски и неправилно отразяване на информацията в системата“, уточни Чернаев. Той е изпратил официално писмо до министъра на земеделието Десислава Танева за представяне на софтуерното решение на проблема с виртуалните овце.

За повече информация и консултации за софтуерните решения за земеделие и животновъдство: 0876 83 41 88