Меню

Индустриалните свинеферми нямат капацитет за загробване на свине с АЧС

23.07.2019 г.
2097
Преди дни вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) засегна първа индустриална свинеферма в България - в свинекомплекса в село Николово, Русенско, където се отглеждат породите голяма бяла свиня и ландрас.

Ако болестта се разпространи в още по-големите свинеферми, където се отглеждат заедно по над 100 000 животни - за всяко от стопанствата ще са нужни около 40 декара площ за да си загробят животните от фермите.

Към момента няма аналитични данни, план за действие и информация какъв ресурс от хора и време ще бъде нужен за да се случи подобно мащабно загробване и чии терени ще се използват.

Не се знае кой физически ще изнася животните от фермите и кой ще ги загробва -  на каква цена? Предвид това, че в България нивото на подпочвените води е много високо и има риск ако тази зараза проникне в почвата и във водите да стане някакъв затворен кръг - да се заразяват близки водоизточници от които се захранват други свинекомплекси.

Именно в тази връзка днес от Брюксел пристигат на спешен мониторингов одит експерти от EFSA и други специализирани служби към Европейската комисия.

АЧС ще убие източнобалканската порода свине (ИНТЕРВЮ)