Меню

Инвеститори от Малайзия искат да изграждат бизнес парк и карго летище в Русенското село Щръклево

24.02.2020 г.
1949
Инвеститори от Малайзия искат да изграждат бизнес парк в Русенското село Щръклево. По официална информация, проектът е за строителство на логичстичен парк и ново летище за карго полети на стойност 57 млн.евро.

Общинският съвет в Русе е одобрил принципно съгласие за продажба на три общински имота: летището с площ от 1.7 млн. кв.м и два други по-малки - 79 хил. кв.м, на които преди е имало радиолокационни станциипри условие че дружеството на инвеститорите в срок от 6 месеца се сдобие със сертификат за инвестиции клас А от министъра на икономиката. И задължението после там да създаде логистичен парк и да модернизира летището.

Името на инвеститора е "Еонметалл България", съобщава capital.bg и пояснява, че дружеството е създадено на 7 август миналата година. Собственици към онзи момент са Гох Ченг Хуан от Малайзия, член на борда на директорите на Еonmetall Group - малайзийска компания за машини и оборудване за стоманената индустрия, както и основател на малайзийския производител на стомана Leader Steel Holdings. Тан Киан Чуан, също малайзийски гражданин, и русенецът Антон Стайков, който в документацията до общинския съвет е представен като търговски директов в Еonmetall Group за периода 2014-2018 г. На 25 ноември капиталът на "Еонметалл България" е вдигнат от 1000 на 2000 лв. Като с по 16.7% дял влизат двама американски граждани: Надер Бадри Шахин, пак според документацията, генерален директор на Six Forks Investment, и Азиз Седер, изпълнителен директор нa Tameer Steel Company. Българинът реално има най-голям дял - 33.2%, а двамата малайзийци - по 16.7%.

Едно от притесненията е, че собственици на компанията, която се кани да инвестира десетки милиони, са физически лица. Това, което единствено е направено до момента за проверка на инвеститора, е писмо от община Русе до малайзийската Еonmetall Group, на което оттам са отговорили, че имат връзка с българското дружество, обясни кметът на Русе Пенчо Милков.

Инвестиционните намерения на "Еонметалл България" за летателната площадка са били представени на общинските съветници и са повече от мащабни. Проектът е за логистичен и производствен парк на 338 хектара или 3.3 млн. кв.м. Проектът ще се реализира на терена на бившето военно поделение (1.5 млн. кв.м), собственост на община Иваново (тя е подписала предварителното си съгласие за продажба на имотите още преди община Русе), а другият - на бившето летище на Русе, собственост на община Русе.

Близо до летището ще има карго терминал и производствен парк, складове за смазочни материали и цистерни за гориво, TIR паркинг, помещение за почивка на шофьорите, колонки за зареждане на камиони. На територията на логистичния и производствен парк е планирано изграждането на сграда, която включва хотелска част, търговски площи, места за спорт, рекреация и културни и обществени събития, поетапно изграждане на конферентен център и училище за обучение на пилоти с общежитие. Ще има къщи и жилищни сгради с апартаменти, а за живеещите в логистичния и производствен парк са предвидени паркови пространства, детски градини и учебни сгради за децата.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете