Търсене

Има достатъчно качествени български яйца на пазара за Великден

06.04.2020 г.
8569
За Великден в магазините ще има достатъчно качествени български яйца, заяви пред БНР председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков: "Около Великден обикновено се консумират някъде около 30 милиона яйца. Нашето производство на ден е около 4,5 милиона. Така че, за няколко дни може да се задоволи цялото търсене на яйца за Великден."

Притесненията на птицевъдите са , че ако извънредното положение се удължи и  икономическата криза се задълбочи, ще се стигне до свръхпроизводство на яйца, унищожаване на птици и освобождаване на работници в бранша.

Междувременно от днес - 6 април до 08 май.2020 г., включително Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден). 

Във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg