Меню

Изплащат мярка 10 следващата седмица, зелените плащания - преди Великден

Следващата седмица започват плащанията по отделни направления по мярка 10 “Агроекология и климат”, а в седмицата преди Великден предстои да се преведат на земеделците “зелените директни плащания”. Това обяви в предаването “Референдум” на БНТ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

Министърът отново увери, че Министерството и Фонд Земеделие работят според предварителен график за изплащане в срок на всички директни плащания и плащанията по одобрени проекти на Програмата за развитие на селските райони. Работи се и по предварително обявения график за прием на нови проекти по ПРСР. “За първи път тази година толкова рано се изплащат субсидиите по директната подкрепа”, подчерта Десислава Танева.

Министърът каза също, че съвместно в МВР са изработени указания за земеделските стопани, за да могат те и техните работници да имат достъп до стопанствата си при спазването на всички противоепидемични мерки.

В условията на извънредна ситуация е нормално да има трудности, забавяния при придвижване и доставки, но за всяка ситуация се реагира своевременно, коментира Десислава Танева.

По отношение на доставката на храни, министърът каза, че вече има съобщение на Европейската комисия за “зелени коридори”. Има изготвен и национален план от Министерството на транспорта за движение по тези коридори. Земеделското министерство подготвя становища и бележки по плана по отношение на отговорностите най-вече на Българската агенция по безопасност на храните и граничния контрол. “Всичко, което се прави, е в посока гарантиране на вътрешнообщностните доставки на стоки, суровини, храни”, подчерта Танева.

Днес ще се проведе видео конферентно заседание на Съвета на министрите по земеделие на ЕС, където ще се обсъди и темата за зелените коридори за транспорта.

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg 

  КПП пропуск
  24.03.2020 г.
  25645
  МВР обяви с какви документи се пропускат фермери и техните работници през КПП-тата (ДОПЪЛНЕНА)
  Земеделските стопани, които имат ниви, овощни градини, лозя, оранжерии и други земеделски земи, както и животновъди ще се допускат до обектите си с удостоверения или служебни бележки, съобщиха от пресцентъра...
  Виж повече