Меню

Изкупната цена на черешите се срина до 45 ст. Овощари искат подкрепа от Десислава Танева

21.06.2019 г.
2325
Изкупната цена на черешите в региона на Сливен се срина до 45 стотинки за килограм - за преработка. Като цяло ценовият диапазон на изкупуване тази седмица е от 45 до 90 ст. /кг. 

Цените са по-ниски от предходната година, главно заради по-лошото качество на черешите, които в над 70% от градините са поразени от влагата и градушките.

Пред репортер на Село, овощари от региона на Сливен коментираха, че тези изкупни цени не могат да покрият разходите им за агротехническите мероприятия през годината, както и за работната ръка. 

Овощарите посочват, че нормалната изкупна цена за килограм череши трябва да е около 1 - 1,20 лв./килиграм, но такава е всъщност на пазара на дребно в Сливен, като най-високите цени за качествени череши - на дребно достигат 1,80 - 2.30 лв.кг. В чуждите хипермаркети цената на черешите скача до рекордните 5 лв./кг!

В района на Кюстендил, в момента черешите се изкупуват на цена от 60 до 80 ст., а на дребно се продават от 2 до 5 лева за килограм.

Производителите на череши ще поставят въпрос пред земеделския министър Десислава Танева, която е от сливенския избирателен район, държавата да подкрепи изграждането на защитни мрежи над овощните градини с цел предпазване от градушки.

Въпреки, че пазарът на агро стоки е в сферата на пазарната икономика, овощари отново поискаха държавата да се намеси чрез регулаторни инструменти във формирането на изкупната цена на черешите.

 

  машина за бране на череши
  17.06.2019 г.
  3731
  Машина за бране на череши решава проблема със сезонните работници (ВИДЕО)
  Уникална по рода си машина за бране на череши решава проблема със сезонните работници в овощарството. Вече за втори път в България, фирма СД Драганови внася от САЩ и сглобява специализиран комбайн за череши,...
  Виж повече
  череши - реколта 2019
  10.06.2019 г.
  2638
  Реколтата от череши в Сливенско е поразена на 50% от дъждовете
  Реколтата от череши в Сливенско е поразена на 50% от дъждовете през последните 2 седмици. Плодовете са подути и нацепени от влагата, като цената им на дребно се срина до 1 лв./кг. Преработвателните...
  Виж повече