Търсене

Иван Цицелков: В сектора на билките има все повече добавена стойност!

23.06.2020 г.
9063
В последните години има много повече принадена стойност в билките, които се събират в България и се изнасят като преработена суровина за нуждите на различни индустрии. Това каза пред БНР Иван Цицелков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на билкарите. Преди години билките само се сушаха и се изнасяха без преработка, докато сега 95% от тях са в преработено състояние. 

Около 80% от българските билки се изнасят извън страната, като основните пазари са в Европейския съюз (Германия, Испания, Франция), също така и САЩ, Южна Америка, Азия - над 50 държави в света. 

По информация на Цицелков, има тенденция към увеличаване на дела на култивираните билки у нас, като те представляват между 20 и 30% от общото производство. Тази тенденция е положителна, защото дава по-голяма сигурност за пазара, коментира Цицелков.

Най-големите конкуренти на България в производството на билки  са Полша, Китай, Египет, Индия. 

Въпреки че през тази година дъждовете бавят сушенето на билките, се очаква добра реколта като количество и качество, които ще отговорят на търсенето на пазара. “Правилната заготовка и спазването на добрите производствени практики е най-важното в бранша и от това зависи търсенето от външни клиенти”, казва Цицелков.  

Събирачите на билки получават инструкции за правилно събиране на билки от билкозаготвителите - пунктовете за събиране на лечебни растения, а също и от служители на Горските стопанства, където се издават позволителни за събиране на билки, посочи още Иван Цицелков.

© 2020 Село - Selo.BG
.


 

 • билки
  09.10.2019 г.
  93512
  Русия може да отмени забраната за внос на билки от България
  Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) е готова да проучи възможността да отмени забраната за внос от България на растителна продукция с висок фитосанитарен риск,...
  Виж повече