Меню

Ивайло Кючуков: Цената на сливите се вдигна почти двойно през тази година (ВИДЕО)

11.10.2019 г.
103412
Изкупната цена на сливите се вдигна почти двойно през тази година, спрямо 2018 г., а цените на черешите бяха константни спрямо миналата година, каза в блиц интервю за Село Ивайло Кючуков, управител на най-голямата овощна градина в България Куминиано Фрут, част от италианската инвестиция на Санторели Груп. Компанията отглежда в собствени градини и преработва сливи и череши. Около ⅕ от преработката на сливи и около 10% при черешите са собствено производство, а останалите количества предприятието изкупува от овощари в цялата страна. 

“Заради ниските нощни температури през април и май, в много части от страната опадаха част от цветовете на дръвчетата и това доведе до почти десетократно по-ниски добиви”, обясни Кючуков. Поради тази причина, въпреки някои спадове в цената заради гръцки внос, суровината от сливи се изкупуваше на почти двойно по-висока цена”. Предприятието преработва сливите в мус, а част от тях се сушат. Куминиано Фрут е на първо място в ЕС по износ на преработени череши и е в топ 5 в световен мащаб.

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg 
 

  сини сливи
  28.08.2019 г.
  19270
  Сини сливи реколта 2019 - добиви, цени и нови тенденции
  Шарена картина на добивите, шарена картина и на цените през тази година отчитат овощарите, които отглеждат сливи в страната. Това показа репортерска проверка на Село в разгара на прибирането на реколтата от...
  Виж повече