Меню

ИАЛВ ще прилага мярка за прибиране на гроздето на зелено от 2020 г.

02.10.2019 г.
71128
По искане на лозаро-винарския бранш, Изпълнителната агенция по лозата и виното залага в Националната лозаро-винарска програма мярката за прибиране на гроздето на зелено. Това съобщи в интервю за Село изпълнителният директор на Агенцията инж. Красимир Коев. Идеята на мярката е в кризисни години, например на свръхпроизводство или при неблагоприятни климатични условия, гроздопроизводителите да получават компенсации.

“Докато гроздето все още е зелено, на по-ранен етап, то се сваля на земята. Например през април, май или юни се направи анализ, че тази година ще има свръхдобив от грозде, изкупуването няма да върви добре, за да не влагат повече средства в пръскане и други дейности, лозарите свалят реколтата си на зелено на земята и наесен не прибират грозде, заради което ще получават обезщетение”, обясни Коев.


Размерът на обезщетението ще бъде изчислен по съответна схема спрямо средни изкупни цени и добиви от предходни години. Изпълнителната агенция работи активно в момента по подготовка на мярката, за да бъде готова и да се прилага още за 2020 г., посочи Красимир Коев.

Очаквайте цялото интервю с инж. Красимир Коев от ИАЛВ по-късно в Село!

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg   

  грозде
  20.09.2019 г.
  23701
  Министър Танева помогна да се изкупи гроздето в селата около Свиленград
  В началото на кампанията по прибиране на реколтата от грозде, производителите в региона на Свиленград бяха силно притеснени от липсата на купувачи и ниските изкупни цени. Те заплашиха да блокират...
  Виж повече
  грозде новини
  05.09.2019 г.
  2749
  Росица Симеонова: Лозаро - винарският сектор е под сериозен риск!
  Сериозна криза в лозаро-винарския сектор притеснява производителите в Югоизточна България. Именно в този регион е съсредоточено 45% от производството на грозде и близо 60% от промишленото производство на...
  Виж повече