Търсене

Фермери и НПО: Предложението на НФСБ за нов данък върху земята е правен абсурд!

01.08.2020 г.
11753
Много български зърнопроизводители а също и от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) изразиха своето възмущение и несъгласие към законопроектът на НФСБ за облагане на земеделската земя.

В специализираната група 'Зърнопроизводители в България" във Facebook, новината с предложенеито на "патриотите" бе остро разкритикувана.

Йосиф Делгянски, зърнопроизводител заяви:

"Тия хора са неграмотни. Земята на юридическите лица дирекно се облага с данък печалба, който е 10 %, Ако някой се чуди защо ще му обясня: Неначислявайки наем на земята като собствена това влияе дирекно на печалбата и я увеличава с размера на наема. Ако се сложи данък и на тази земя ще се получи двойно данъчно облагане което е пълен абсурд."


Светослав Илчовски, зърнопроизводител от района на Кнежа, коментира по повод предложението за данък върху земята:

"Първо едните* (бел.ред - едрите), после всички останали - стар номер"


Според Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) най-тежкото последствие от законодателните предложения, е свързано с това, че увеличението на данъчното бреме върху един производствен актив, какъвто е земеделската земя, ще доведе до ръст на цената на рентата и наема на земеделска земя.

Земеделската земя е основно средство за производство, което противоречи на данъчния принцип да не се облагат с данъци основни средства за производство. В крайна сметка потърпевши ще бъдат земеделските производители - ползватели на земеделска земя, които ще трябва да понесат финансовата и икономическа тежест от предлагания имуществен данък, коментираха от БАСЗЗ.

Асоциацията възразява и срещу това данъкът да е национален, а да се администрира "на парче" от всяка отделна община. Собствениците смятат, че данък върху земята ще доведе и до замразяване на инвестиционния процес и развитието на земеделието като цяло, защото индиректно ще се спрат възможностите за подобряване на земеделската инфраструктура и хидромелиорациите.

Членовете на асоциацията смятат още, че направеното предложение е дискриминационно и противоречи на Конституцията на страната, според която не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите, основани на лично и обществено положение или имуществено състояние.

 • земеделска земя
  28.07.2020 г.
  9513
  Нов законопроект предлага облагане с данък на едрите собственици на земя
  Нов законопроект за облагане с данък на едрите собственици на земеделска земя подготвят от НФСБ. Предвижда се в него да се заложат и правила за определяне на рентите, обяви пред БНР депутатът от партията...
  Виж повече