Търсене

Зърнопроизводители искат 2020-а да бъде обявена за форсмажорна за земеделието

09.09.2020 г.
12162
Земеделски производители от североизточна България искат да бъдат изслушани от Постоянната комисия по земеделие и храни в Народното събрание, чието заседание ще се проведе днес. Те са подготвили и писмо с исканията си във връзка с тежкото положение на бранша, изпратено до председателя на Постоянната комисия и до министъра на земеделието Десислава Танева.

Заради изключително лошите метеорологични условия през тази стопанска година и драстичната суша добивите, както от есенниците, така и от пролетниците ще доведат до масови фалити сред земеделските стопани, се посочва в писмото.

Според представителите на бранша подобни добиви няма дори и в статистиката, а положението с реколтираните площи е отчайващо. За четирите области – Добрич, Варна, Силистра и Шумен добивите са от 3 до 5 пъти по-ниски от нормалните, пише още в писмото.

Земеделците настояват за кредитиране от държавата за есенната кампания, намаляване на арендните наемни договори, целева линия за кредитиране от ДФЗ и включване на заетите в бранша в схемата за подпомагане 60/40.

Зърнопроизводителите поискаха 2020-а година да бъде призната за форсмажорна, което да доведе до данъчни отстъпки, разсрочване на банкови заеми и отмяна на наказания от Фонд "Земеделие", както и до сваляне на нивата на рентите./ източник: БНР