Меню

Зърнената реколта на ЕС отбеляза 4 годишен връх. Какви са прогнозите?

02.10.2019 г.
70427
Каква е актуалната прогноза със световните обеми от зърнена реколта и запасите от пшеница, ечемик, царевица, рапица и соя?

При общо 2,159 млн. тона прогнозирани преди месец за световното общо производство на зърнени култури (пшеница и едрозърнести зърна) през 2019/20 г. ситуацията е непроменена, тъй като увеличението на реколтата от ечемик (предимно за Русия и Сирия) с 3 милиона тона се компенсира от намаляване на реколтата от царевицата, а също сорго, пшеница и овес. Поради неблагоприятно време прогнозата за добива на зърно в Австралия е понижена с 3 млн. тона/месец, най-вече заради понижаване на обемите при пшеницата и соргото.

След преразглеждане на обемите от пшеницата, която отбелязва повишение с 2 милиона тона за месец, общата зърнена реколта в ЕС поставя четиригодишен връх. В същото време прогнозата за потреблението остава непроменена.

Увеличението от 3 млн. тона към световните запаси за пренасяне (съвкупност от съответните местни пазарни години) достига вече до 601 млн.тона - в складовете и силозите на земеделците. 

Пренасищане на пазара със соя, заради търговската война САЩ - Китай
Цифрите за търсенето и предлагането на соя показват голямо натрупване в САЩ, което води до рекордни преноси на зърно към следващата стопанска и търговска година, увеличаващи се с  нови 10 млн. тона и достигайки до 54 млн.тона в складовете.

Индексът на зърнените и маслодайните култури се покачва с 1% спрямо последния месец, тъй като повишените експортни котировки за пшеница и царевица бяха компенсирани само частично от намалението на количествата при соята и ориза.

При 2 млрд.159 млн. тона световно производство зърно (пшеница и груби зърнени култури) през 2019/20 г. реколтата се очаква да нарасне с 1% на годишна база и се определя от агроексперти като второто по големина нарастване на обеми в зърнената реколта в историята.

Очаква се реколтата от пшеница да достигне нов пик (+ 30 млн. в сравнение с тазгодишната реколта), а при ечемикът се очаква да удари 11-годишен рекорд (+ 14млн.тона). Паралелно се очаква реколтата на царевицата да се свие с 31 млн.тона.

Увеличението на зърнената продукция като цяло ще бъде компенсирано от по-строги отварящи се запаси, запазвайки общото предлагане в глобален мащаб непроменено на годишна база.

  износ зърно 2019
  09.08.2019 г.
  9423
  Многото сортове пшеница са проблем за експорта на зърно
  “Никой от нас не иска да бяга от търговците - особено от продажбата на скъпа и хубава пшеница. Независимо от всичко - едно е да отчиташ, че пшеницата ни е с хлебопекарни качества, а съвсем друго - да...
  Виж повече
  износ агро стоки
  24.07.2019 г.
  1624
  ЕС отчита силен ръст в експорта на агро стоки. България не е вътре
  Европейската комисия отчита силен ръст в износа на хранително-вкусовата промишленост на ЕС през първите 5 месеца на 2019 до рекордните 12.8 млрд. евро, или 13% над нивото от май 2018. Вносът също бележи...
  Виж повече
  пазар на зърно - износ на пшеница
  17.01.2019 г.
  3473
  Вносът на зърно в ЕС надвишава износа за първи път от 11 години
  ЕС ще стане нетен вносител на зърнени култури за първи път от повече от десетилетие през пазарната 2018/19 година. Причина за това е ниската реколта от зърно и особено пшеницата през 2018 г., главно в...
  Виж повече
  Египет търси румънска, украинска и българска пшеница, вместо от Русия
  24.12.2018 г.
  1917
  Египет търси румънска, украинска и българска пшеница, вместо от Русия
  Международна търговия със зърно е относително спокойна през последната пълна седмица на брокерската дейност преди края на годината. Цените на пшеницата се повишиха преди 10 дни въпреки разочароващите...
  Виж повече
  33% скок на реколтата от царевица прогнозират агро експерти
  11.12.2018 г.
  4138
  33% скок на реколтата от царевица прогнозират агро експерти
  По оперативни данни от Областните дирекции „Земеделие“ към МЗХГ (които нямат статистически характер), жътвата на основните есенници от реколта `2018, която приключи към средата на септември 2018 г., отчита...
  Виж повече