Меню

Празникът Златна праскова 2020 - село Гавраилово, се отменя заради Covid 19

27.07.2020 г.
1869
Един от най-популярните и дългогодишно провеждани празници в сферата на селското стопанство -  "Златна праскова" в сливенското село Гавраилово, се отменя заради опасността от разпространение на коронавирус, Covid 19, съобщи кметът на селото Димитър Андреев.

Организаторите от община Сливен, Министерството на земеделието, кметството, читалище "Слънце - 1928" в Гавраилово, Институтът по овощарство - Пловдив и Сдружението "Българска праскова" са преценили, че не може да се гарантират физическите ограничения и спазване на противоепидемични мерки.

Цената на прасковите на едро тази година е около 52 ст./кг.  Влияние на тазгодишната реколта са оказали неблагоприятните метеорологични условия, като късният студ на 24 април и продължилата над 50 дни суша и високи температури. Измръзнали са масиви по поречието на река Тунджа. По думите на Андреев, годината е трудна, но очакват по-благоприятни условия за реколтирането на по-късните сортове праскови. В момента се прибират компотните сортове.

Синът на кмета на село Гавраилово, създаде преди няколко години популярната Фейсбук страница "Таткова градина", а също специализиран магазин в София с български земеделски продукти, както и онлайн доставки на качествена родна агро продукция.

© 2020 selo.bg 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете