Меню

Земеделци от 15 пловдивски села освиркаха земеделския министър Христо Бозуков

30.08.2021 г.
2233
Земеделски производители от 15 пловдивски села, засегнати от унищожителна градушка вчера, блокираха основен път в района на Ръжево Конаре и освиркаха земеделския министър проф.Христо Бозуков при посещениеот му в района днес по обед. 

Хиляди декари са унищожени, а загубите на земеделците са огромни.

„Пораженията са 100% унищожаване на реколтата. Настояваме за обезщетения, и то максимални, а не минимални, не 100-200 лева евентуално да кажат за декар или нещо подобно. Искаме максимални обезщетения. И ще съдим държавата“, каза Гюрга Дарджонова от село Ръжево Конаре.

Настояваме срещу виновните за това, че е имало забрана да се изстрелват ракети, които да предпазят от градушката, да понесат отговорност, казаха още протестиращите.

"За първи път виждам подобно нещо, досега не съм бил свидетел на такава градушка и толкова дълго време. Коли със счупени прозорци, наводнение на главния път и закъсали коли и бусове, покривите, разбити керемиди, колекторите, посевите", коментира кметът на село Белозем Виолета Петрова. 

"След стихията в село Ръжево Конаре е унищожена напълно и земеделската продукция в селото", съобщи кметът Димитър Гинов. 

„Петдесет и четири минути имат забрана за стрелба да обработват градоносния облак“, каза Гюрга Дарджонова.
Въздушното пространство е трябвало да бъде свободно и затова нямахме разрешение за пускане на ракети, потвърди Георги Михайлов, началник на командния пункт на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в село Голям чардак.

„Изстреляни са 82 ракети, лошото е, че от 19 часа и 18 минути до 20 часа и 12 минути имахме забрана да стреляме и имаше клетка, необработена, от която падна най-голямата градушка. Централният команден пункт в София дава забрана и ние изпълняваме“, каза той.

Всички механизми ще бъдат използвани за максималното обезщетение на пострадалите земеделски производители, а финансовата помощ трябва да достигне до тях до края на годината. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, който посети засегнатите населени места от градушката в област Пловдив.

Той призова, всеки засегнат в най-кратки срокове да подаде заявление в Общинската служба „Земеделие“, за да се изпратят хора на терен, които да опишат щетите и да се търси нужния вариант за компенсирането им. „Ще бъдат използвани всички възможности, за да бъде компенсиран всеки“, допълни още той.

„Има процедури, които трябва да бъдат спазени и аз апелирам за вашето съдействие“, заяви аграрният министър. Проф. Бозуков каза, че първо трябва да се направи оглед, както и да се изчисли размерът на унищожената продукция.

„Разпоредил съм на служителите от Областна дирекция „Земеделие“ и от Държавен фонд „Земеделие“ да извършват огледи на пострадалите площи, в най-спешен порядък и да се опишат щетите. Те са тук на място, за да приемат заявленията на стопаните. Вече са изготвени голяма част от списъците с пострадали“, съобщи земеделския министър.

Министър Бозуков информира, че за компенсиране на нанесените щети ще се използват средствата от Държавната помощ за компенсиране на щети от природни бедствия, по която има финансов ресурс в размер на 5 млн. лева. „При необходимост ще се търсят варианти за увеличение на бюджета на схемата. Ще направим всичко възможно земеделските производители да бъдат компенсирани в размер на извършените разходи по закупуване на семена, торове и други.“

Христо Бозуков се ангажира да постави и въпроса за компенсиране на родните производители, пострадали от градушката пред Комисаря по земеделие към Европейската комисия Януш Войчеховски на предстоящия Съвет на министрите.

Министър Бозуков обяви, че утре ще проведе среща с представители на Министерство на транспорта, съобщенията и технологиите, Министерство на отбраната и с Ръководството на въздушното движение, на която ще дискутира срока за забрана за изстрелване на ракети да бъде намален до половин час. „Предстои да се установи, кой и каква вина има за случилото се и съответно ще му се потърси отговорност от компетентните органи“, посочи аграрният министър.

 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете