Меню

Земеделци от много села се подготвят за протести с трактори, заради закана на властта да спре язовирите

30.07.2020 г.
4562
Земеделски производители от различни краища на България активно обсъждат включване в анти-правителствените протести с колони от трактори, съобщиха за АгроКлуб фермери, работещи в землища в редица села в регионите на Търговище, Омуртаг, Пловдив, Стара Загора и Хасково.

Основната причина за недоволството сред земеделските производители е изказването на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, че ще преустанови изцяло ползването на вода за напояване за нуждите на земеделието.

Заради сушата през последните 2 години, нивото на язовирите в цялата страна не може да се възстанови на обичайните нива, но земеделците посочват, че причината е основно в нерегламентираното източване и пускане на води към частни ВЕЦ-ове близки до властта. Те са категорични, че причината не е в използваната вода за напояване.

Ако в условията на засушаване бъде спряна водата от язовирите, това ще е тежък удар върху земеделието, споделят стопаните.

"При язовир Ястребино след месец няма да пусна капка вода, независимо кой с какви политики се занимава, водата ще е само за гражданите. От Ястребино се точи вода 8 пъти повече от позволеното, всеки месец пращам писма на земеделците да си търсят алтернативни източници". 


Планирано е до дни или няколко седмици напълно да се спре ползването на вода за земеделски нужди от всички язовири.

Това е само част от скандалното изказване на ресорния министър, известен с прякора Ревизоро, който каза пред медиите, че не го интересува политическа кариера и така или иначе отива към пенсия.

Що се отнася до протестите Емил Димитров заяви: "Не може постоянно да се иска предсрочни избори. Не може да се блокира цял град и да се пречи на хиляди хора заради 20 човека с две палатки."

Същевременно вчера само в София са протестирали според различни оценки около 20 000 - 25 000 души, а според други протестиращите са достигнали 40 000. Вчера  бе най-големият протест досега, заради изтеклата поредна порция нови записи, които изкараха на улиците в цяла България - хиляди, както и хиляди български емигранти по целия свят. За първи път от началото на протестите, бе затворен за движение и Прохода на Републиката - Хаинбоаз.  Днес се очаква протестите в София да ескалират, според официална публикация на СДВР.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете