Меню

Земеделци искат обвързана подкрепа в новата ОСП за ягоди, малини и къпини (ВИДЕО)

11.07.2019 г.
3032
Земеделци искат обвързана подкрепа в новата ОСП за ягоди, малини, къпини и боровинки. Това стана ясно по време на среща разговор с министър Десислава Танева, която откри Фестивала на малината 2019 в град Лозница, обл.Разград.

Десислава Танева: Целия сектор и бранш трябва да се подготви за искания и за виждания, като нови условия за прилагане на инвестиционна програма в следващия програмен период. На практика този дебат и този процес предстои,  това всичко, което се предлага за мен и по настоящите условия е възможно да бъде включено като подкрепа. 

За обвързаната подкрепа, за обхвата на културите, черешите и сега са допустими. За останалите предложения имам някакви съмнения, тъй като там сме ограничени по отношение на това какъв вид култури могат да бъдат обхванати. Те трябва да са били развивани и има изисквания, които смятам, че тези култури няма да могат да ги защитят.

Трябва да има силен спад на отглеждането им и тази обвързана практика се предоставя по регламент, за да  възстановиш загуби, които си претърпял значителни, като спад на производството. 
Знаете, имаше прием от 1 месец по една нова държавна помощ, която направихме с г-н Божидар Петков, работихме в сътрудничество. Подадени са за периода на прием 72 проекта. Тази помощ бе отворена за производителите на плодове и зеленчуци, свързана с инвестиции в материални активи. Вероятно знаете, допуснахме доста голям кръг от активи, които бяха подпомогнати - става въпрос за хладилни съоръжения, пакетиращи машини, сортироващи машини, амбалаж и т.н. Интереса е изключително голям. Предстои Държавен фонд ,,Земеделие’’ - Разплащателната агенция да разгледа всичките 72 проекта, да бъдат така преценени, колко от тях си отговарят на условията, активите, които са заявени дали са в обхвата на това първично производство, което ние подкрепяме и съответно да започне разплащането по тези схеми.

В момента има осигурен бюджет - 3.6 милиона лева са гласувани от Управителния съвет на Държавен Фонд Земеделие и след предварителния преглед, който се прави ще бъде преценено, дали е необходим допълнителен ресурс. Тази държавна помощ я нотифицирахме за 2 годишен срок, съответно за догодина също ще има възможност бранша да кандидатства.

По отношение на застраховките на земеделска продукция:
От държавна помощ от 2010г. насам се прилага. Тази година до 31 юли, т.е до края на този месец, ще бъде подаването на заявление и на изплащане съответно на част от застрахователната премия към земеделските стопани. Съкратили сме срока с един месец. Обръщам внимание на това, че беше до края на август приема с цел по-оперативно и в по-кратък срок да бъдат сключени съответните застраховки и да бъдат навременни най-вече.

По отношение на помощта, която засяга производителите на ягоди и малини, тя е свързана с тези т.нар. зимни пръскания. Втория период на прием за тази година ще бъде в последните 2 седмици на месец октомври. Подпомагането там е до 10лв. на декар за тези пръскания, които са необходими за този период. По отношение на отпадналите площи, това е защита от държавата, която предлагаме за площите, които са с 100% щета чрез Държавен фонд ,,Земеделие’’ подпомагаме разходи, свързани с производството на дадена култура, до момента на отпадането им  в зависимост от събитията, включително градушки, наводнения и други събития, които са от природни бедствия. 4 млн. лв са отделени за средства за тази година, като надяваме се да не я ползваме тази държавна помощ.

 

  Фестивал на малината 2019
  11.07.2019 г.
  2315
  Фестивал на малината 2019 - Официално откриване (СНИМКИ+ВИДЕО)
  По време на откриването на Фестивал на малината 2019 в град Лозница, министър Десислава Танева заяви, че от 2016 до тази година площите и с малини, и с ягодоплодни култури отчитат устойчив ръст. В...
  Виж повече
  Десислава Танева
  10.07.2019 г.
  3738
  Десислава Танева: Работим по реализацията на национална противоградова защита (ВИДЕО)
  Днес министър Десислава Танева участва в среща - разговор с производители на малини и ягоди в град Лозница, където се проведе Фестивал на малината , подкрепен като инициатива от страна на МЗХГ и ДФЗ....
  Виж повече
  ДФЗ изплати субсидии за пръскания в овощните градини
  24.05.2019 г.
  2177
  ДФЗ изплати субсидии за пръскания в овощните градини
  ДФ „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. (3 031 795 лв.) по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по...
  Виж повече