Меню

Земеделците в селата, пострадали от градушки ще получат компенсации

02.09.2019 г.
1981
Земеделците в селата, пострадали от градушки и наводнения през Април и Май ще получат компенсации от Държавен Фонд Земеделие. 

Хиляди декари със зърнени култури, маслодайни култури, овощни градини с череши и зеленчуци пропаднаха между 70 и 100% в следствие на поредица от силни валежи, наводнения и градушки. И докато компенсациите в България са поради водни стихии и градушки, то земеделците от западноевропейските държави бяха засегнати от тежка суша, част от глобалните климатични промени в земеделието, припомня АгроКлуб

Най-засегнати от наводненията и градушките са регионите на Нова Загора, Стара Загора и Сливен, където бе унищожена и значителна част от реколтата с череши.

Отпуснатите средства се разпределят за щети, настъпили през 2019 г., при следния интензитет от производствените разходи по култури:
  • Зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед - до 30%
  • Фуражни култури - до 80%
  • Плодове, зеленчуци,етерично-маслени, технически култури - до 80%

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи през 2019 г. със земеделски култури в резултат на неблагоприятни климатични условия. Предстои да бъдат изготвени указания за предоставяне на помощта.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете