Меню

Земеделския министър Явор Гечев инициира проверки на вноса на мляко в България

15.02.2023 г.
1135
Земеделския министър Явор Гечев започна да възвръща доверието, че в страната ни може да се води и разумна аграрна политика. Той инициира проверки на вноса на мляко в България, проблем, който от години съсипва отрасъла на млекопроизводството у нас, за сметка на печалбите на редица млекопреработватели и чуждите търговски вериги.

"По мое разпореждане в цялата страна започнаха засилени проверки за качеството на млякото, което се внася в страната", съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на среща с фермери и медии в село Устина и добави:

„След разговори с животновъди и сигнали от тях вчера, днес вече сме на терен, за да проверяваме количествата мляко, които влизат в страната, включително и тези от Украйна и от други европейски държави“, добави още министърът. И отбеляза, че цените не са прерогатив на Министерството на земеделието.

„Ние бяхме първите, които поставихме проблема в Европейския съюз, считайки че източните държави плащат по-висока изкупна цена на млякото” каза той.

Явор Гечев посочи, че МЗм подготвя наредба за проследяемост по цялата верига, заради хигиената и качеството на храните, включително и заради сигналите за пшеницата от Украйна, както и по отношение на млякото. „Превеждаме два законопроекта, като черпим опит от колегите във Франция. Те са в защита на земеделските производители и в тях е записано, че цената на производителя не може да се договаря, а нагоре по веригата да има пределни цени за преработка и на предлагане на пазара до крайния потребител“, обясни министърът. Той допълни, че България е много далеч от тези модели на регулация на пазара, и че Министерството на земеделието търси възможности за максимално бързо законово регламентиране на пазара.

„Скоро ще се въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на храни – от производителя до щандовете в магазините. Това ще става онлайн, за да може да се засичат цените всеки ден и да се дава адекватна информация, къде се получават ценовите разлики“, обясни аграрният министър.

Явор Гечев информира, че МЗм е стартирало процедура по нотификация за предварително изплащане на 50% от украинската помощ. „В началото на следващата седмица ще бъде изпратена в Брюксел, за да може да се подпомогнат сега земеделските производители, включително и животновъдите. Чрез този инструмент ще дадем аванс от 50% на земеделските производители, за да може да имат разполагаемост на средствата“, подчерта още Гечев.