Търсене

Агросекторът се обедини срещу клеветите, поставящи под риск обвързаната подкрепа

12.06.2020 г.
8728
Близо 20 земеделски организации от селскостопанския сектор категорично се разграничиха от твърденията на организационния секретар на Асоциация Български пипер Георги Василев, че голяма част от българските фермери злоупотребяват с еврофондовете за земеделие, както и срещу опита да се дискредитира Земеделското министерство и Фонд земеделие. Село обобщи мненията от пресконференцията на тема „Позиция на асоциациите на производителите, засегнати от тиражираните клевети и лъжи през последните дни“:

Мариана Милтенова, Национален съюз на градинарите в България

“Проверките и контролът, които се проведоха през изтеклия сезон са по наше настояване. Ние говорихме дълго време и хората, които са извадени от подпомагане заради измами, са извадени заради наше настояване тези проверки да се увеличат… 
Редно е да се потърси съдебна отговорност от г-н Василев. Самата асоциация също не застава зад неговите думи и изказвания”. По време на събитието Милтенова обяви, че председателят на Асоциация Български пипер Дончо Кощилаков също се е разграничил от позицията на Василев с думите, че “това са негови лични мнение и политически изяви”. 

Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

“Категорично се разграничаваме от изявленията, отправени към всички браншове - че едва ли не всички са крадци…Предупреждаваме, както журналистите, така и всички наши колеги, че подобен род изявления от един секретар нямат никаква стойност...Изявите и засегнатите интереси на един търговец, както е случаят с г-н Василев - става ясно защо той и обкръжението му най-вероятно са засегнати от проверките… Прозират ясно корпоративни интереси на вносителите, на търговците - когато в една държава производството е слабо, просперират търговците, които правят вноса и печелят от това. Това е една целенасочена атака към целия български селскостопански сектор с цел той да се дестабилизира”. 

Живка Гроздева от Асоциация на овощарите в България

“От това, което чухме последните дни излиза, че половината земеделски производители в България са измамници и мошеници. Това не е така и няма как да бъде така. Не се става земеделски производител толкова лесно или за да се присвояват субсидии”.  По думите ѝ има % злоупотребяващи, както и във всички производствени сектори в България.
Обвързаното подпомагане е не повече от 10-20% от разходите, необходими за производството на плодове, в зависимост от вида на културата. Подпомагането е, за да гарантира минимален доход на земеделските стопани и за ги подпомогне да оцелеят в неблагоприятни години".

Венцислав Върбанов, председател на Асоциация на земеделските производители в България

"Не може хора, които нямат нищо общо със земеделския сектор и не са земеделски производители да дават коментари и да слагат всички земеделски производители под общ знаменател. Ясно е, че на тях не им пука дали ще бъдат спрени определени програми - защото има реална опасност да бъдат спрени отвоюваните с толкова труд плащания по обвързаното подпомагане...Апелът ми е такъв - нека дори, ако има начин и на 100% да бъдат направени проверки и всички, които са злоупотребили да бъдат наказани. Но не може хората, които денонощно работят, да бъдат приравнени да се говори за десетки милиарди…. независимо кой ще бъде министър на земеделието на България, той не може да промени механизма на подкрепа, защото те се определят от Брюксел.”

Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация

“Ние като асоциация с над 2000 членове изразяваме острото си недоволство от това да бъдем приобщавани към група недобронамерени ЗП - още повече всичко това начертано от един човек, който се опитва да вкара министър Танева, а в един момент ще пострада целият земеделски сектор в страната. Това, през което минават като проверки колегите от плодовете и зеленчуците, е минато веднъж при животновъдите… Когато нямаше проверки, ставките бяха близо два пъти по-високи. Когато започнаха и при нас тези проверки, ставките си влязоха в едни норми, които и до момента са едни и същи на глава животно… Във всеки един отрасъл винаги има хора, които се опитват да заобикалят правилата. Това по никакъв начин обаче не може да хвърли петно по цял сектор или бранш.”

Петко Симеонов, Българска асоциация Биопродукти

“Ние сме много чувствителни към всички медийни атаки за очерняне на българските земеделци или българското биопроизводство. В последните 15 години ние се борим с изобличаването на всички порочни практики и измами в сектор земеделие и биопроизводство, за да може подпомагането да се получава от реалните производители и продукцията, която излиза на пазара да е с високо качество и достъпна за всички. Изключително се разграничаваме от хората, които искат да вкарат напрежение между нас в сектора. Ясно трябва да разберем - борбата с измамите трябва да продължава и целият земеделски сектор се бори за това реалните производители да излязат на светло и да бъдат подпомагани.”

Димитричка Търпанова, Добруджански овощарски съюз

“Субсидиите, за които се говори, че са милиони, съвсем не са достатъчни за нормалното развитие на сектор плодове и зеленчуци. Площите със зеленчуци, по данни на агростатистиката, продължават да намаляват - т.е. тези подпомагания са ни необходими, за да можем да си задържим производствата. Имайте предвид, че ако Европа спре за новия програмен период дълго исканата субсидия за обвързано подпомагане, това ще доведе до масови фалити и почти сигурно закриване на сектор плодове и зеленчуци… Обидени сме от това, което се изля за нашите производители, но ако то доведе до неполучаване на жизнено подпомагане, то ще погуби отрасъла като цяло”.

Николай Колев, Съюз на дунавските овощари

“Тук сме се събрали само реални земеделски производители… Един от начините да защитим производителите си, е точно да се пресекат такива канали за измами. Това е наша вътрешна цел. В нашия съюз членуват 380 души и ние нямаме сигнал за измама. Твърдения като 50% недобросъвестни земеделски производители е някакъв абсурд”.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите също присъстваха на пресконференцията. Позицията на НАЗ, заявена пред Село по повод обвиненията на Георги Василев можете да си припомните на следния линк: НАЗ: Атаката срещу Десислава Танева е от определени хора, които имаха зам.министър (ИНТЕРВЮ)

Очаква се земеделският бранш да излезе с обща позиция до Европейската комисия в защита на българските земеделски стопани.


© 2020 Село - Selo.BG

 

 • Десислава Танева
  09.06.2020 г.
  21848
  НАЗ: Атаката срещу Десислава Танева е от определени хора, които имаха зам.министър (ИНТЕРВЮ)
  Здравейте г-н Костадинов, с идеята за коментар по повод ситуацията с министър Танева и медийната атака срещу нея, която се поде от вчера? В момента виждаме, че думите и бяха извадени от контекста в...
  Виж повече
 • 08.06.2020 г.
  28089
  Десислава Танева е на прицел заради прямотата и опита да спаси сектора от вълците в кошарата! (КОМЕНТАР)
  Като журналист винаги се опитвам да пиша безпристрастно, но като човек и аз като всеки друг имам симпатии към една или друга личност в сектора, в който работя и в днешния случай, просто не мога да остана...
  Виж повече
 • Танева и Войчеховски
  08.06.2020 г.
  8518
  Знае ли Брюксел действителните нарушения по обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци?
  Видео с изказване на земеделския министър Десислава Танева, публикувано от разследващия сайт Биволъ, разбуни духовете в агросектора днес. В записа, който е от заседание на Консултативния съвет по овощарство...
  Виж повече