Меню

Земеделието ни е №1 В ЕС по управление на опаковки от агрохимия

22.10.2019 г.
116372
Земеделските производители в България са събрали и предали за обработка над 97% от опаковки от продукти за растителна защита, които са използвали тази година. Това нарежда страната ни на първо място в Европа по този екологичен показател в земеделието, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Годишна конференция на тема „За чисто земеделието и сигурна околна среда“. 
 
Система за събиране и управление на опаковки от продукти за растителна защита е на Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ) и се прилага от 2013 г.,като е подкрепена от Земеделското министерство и БАБХ.
 
В момента в системата участват 4000 земеделски производители в България и те безплатно се освобождават от празните пластмасови опаковки. „Преди системата да заработи, стопаните са се освобождавали от пластмасовите опаковки чрез изгаряне, заравяне или смесване с други отпадъци“, уточни генералният директор на АРИБ Нели Йорданова.

Министър Десислава Танева съобщи, че в ОСП 2021-2027 ще се търсят възможности за подкрепа на подобни практики в земеделието.
 
По време на форума министър Десислава Танева връчи специална награда "Най-отговорен земеделски стопанин" за 2019 г. на Георги Хаджийски, който отглежда 70 хил. дка земеделска земя с пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица в област Враца и Монтана. Той е започнал да събира използваните пластмасови опаковки от растителна защита още преди да стартира системата и досега е предал най-големи количества. 

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  пшеница, обработвана с имуномодулатори Акрамет
  23.09.2019 г.
  43829
  Българска компания изпревари световни гиганти в сферата на агрохимията
  * на снимката: площи с пшеница, третирани с имуностимулатори Акрамет.  Българското земеделие е залято от какви ли не вносни търговски марки, които продават агрохимикали, семена и препарати, създаващи...
  Виж повече