Меню

Зелената сделка, ОСП и бъдещето на фермерите - фокус на Зелената седмица в Берлин

На официална церемония с делегати от цял свят беше дадено началото на най-голямото световно изложение за храни, земеделие и градинарство Зелена седмица 2020 в Берлин, Германия.

Зелената сделка на Европа, бюджетът за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и бъдещето на европейските фермери бяха във фокуса на изказванията на високопоставените лица при откриване на Форума. 

Йоаким Руквид, президент на германската асоциация на фермерите и президент на КОПА заяви, че фермерите на Европа искат мнението им по Зелената сделка да бъде чуто. Той е категоричен, че зелената аграрна политика може да се случи само при стабилен бюджет в новата Обща селскостопанска политика.

“Европейските фермери са изплашени за бъдещето си. Това е и причината да протестират в много части на Европа. Тези протести имат ясно послание и то е, че искаме да говорим - да имаме диалог както с обществото, така и с политиците. Да се чуе нашето мнение за това как да се справим с климатичните промени, запазване на биоразнообразието, здравето и хуманното отглеждане на животни. Ние фермерите и нашите семейства имаме право да покажем очакванията си за собственото си бъдеще, за нашите млади фермери”. 


Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски призна, че европейската зелена сделка е “голямо предизвикателство” и каза, че фермерите трябва да бъдат част от решението за нея. Войчеховски обеща да работи за подобряване на ОСП в европейските фермери, които наистина се нуждаят от защита.

Еврокомисарят цитира данни, според които за 10 години ЕС е загубил 4 000 000 ферми и от 14 000 000, сега стопанствата в Европейския съюз са 10 000 000.


Федералният министър на земеделието и храните на Германия Юлия Кльокнер заяви по време на откриването, че Европейската Зелена сделка е “много амбициозна”. Прилагането ѝ е неизбежно и ще трябва да се направят компромиси. По думите на Кльокнер обаче, “фермерите ще подкрепят зелената сделка, ако тя носи бенефити и за тях”. 

Изложението Зелена седмица продължава до 26 януари. В тазгодишното издание участват 1800 изложители от 70 държави в целия свят. 

През тази година страна-партньор на изложението е Хърватия.

София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg

  зелена архитектура
  20.11.2019 г.
  47394
  Какво предвижда новата Зелена архитектура на ОСП 2021-2027 в детайли (АНАЛИЗ)*
  Предложението на Европейската комисия предвижда Новата зелена архитектура да включва базовите изисквания (т.нар. условност) и интервенциите, свързани с околна среда и климат в първи и втори стълб....
  Виж повече